Головні Новини
Подобається

Монетизація пільг на проїзд: що треба знати

18/03/2018
Монетизація пільг на проїзд: що треба знати

Уряд підготував порядок монетизації пільг на проїзд у громадському транспорті. Розраховуватися і змінювати ліміт в 30 поїздок на місяць матимуть право місцеві органи влади

Популярне: “Пенсії перерахують всім”: що буде з виплатами у найближчий час

 

Місцева влада заздалегідь повинні перерахувати гроші на картку городянина, його особистий рахунок або навіть видавати людям готівку на оплату проїзду. "Якщо мова йде про монетизацію, то люди повинні отримати засобами ті ресурси, які їм визначені", – пояснив прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Зараз право на безкоштовний проїзд в громадському транспорті мають 37 категорій громадян. Однак кожне місто до цього переліку може додавати свої категорії – в столиці, наприклад, таке право мають школярі. Тепер в регіонах повинні самі встановлювати кількість пільгових поїздок на місяць, а значить і розмір виплат – в Києві явно 30 поїздок на місяць буде мало, тому як слід враховувати пересадки.

Система не запрацює, поки в Києві не з'явиться система електронного розрахунку, коли кожен буде знати, що потрібно робити з картою, яка дає право вільного проїзду в транспорті. Один проїзний діятиме для всіх видів транспорту, а електронні компостери фіксуватимуть, скільки разів проїхав пільговик і стільки грошей отримає перевізник.

На електронний квиток в Києві вже перейшли метрополітен, міська електричка, швидкісний трамвай, а третина тролейбусів і трамваїв вже обладнані програмним забезпеченням. Залишилося поставити валідатори, роботу яких зараз тестують, а з вересня планують ввести нарешті електронний квиток, який позбавить від необхідності розраховуватися за проїзд готівкою. Новація буде коштувати близько 100 тисяч гривень на одну рухливу одиницю транспорту.


                         



Коментарі