Економіка України
Подобається

НБУ розповів про інфляцію: чого чекати українцям

15/03/2018
НБУ розповів про інфляцію: чого чекати українцям

Від інфляції залежать всі сфери національного господарства, в тому числі і банківський сектор. Інфляція впливає на відсотки з видачі позик, депозитів, на податкові виплати населення, на тарифи. Про це розповіли в прес-службі Нацбанку України.  

У лютому 2018 року споживча інфляція незначно сповільнилася у річному вимірі до 14.0% з 14.1% у січні. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики. Такий рівень інфляції був дещо вищим за прогноз Національного банку, опублікований у січні 2018 року. До цього призвело насамперед більш суттєве, ніж очікувалося, подорожчання сирих продуктів харчування та палива.

В цілому поточна динаміка споживчої інфляції та її складових свідчить про збереження значного інфляційного тиску. Водночас його посиленню в лютому протидіяло зміцнення гривні, яке триває і у першій половині березня. Таким тенденціям на валютному ринку, серед інших чинників, сприяє й проведення Національним банком більш жорсткої монетарної політики.

Протягом 2018-2020 років інфляція поступово знижуватиметься. Це насамперед буде результатом жорсткої монетарної політики на прогнозному горизонті.

Зокрема, у 2018 році інфляція ще залишатиметься досить високою (на рівні 8.9% на кінець року). Такий інфляційний тиск буде зумовлений низкою факторів:

– перенесення зростання цін сирих продуктів, що спостерігалося минулого року (насамперед, м’яса та молока), на ціни продуктів з високим ступенем обробки;

– активне зростання споживчого попиту, що зумовлюватиметься збільшенням доходів населення на фоні як підвищення соціальних стандартів Урядом, так і подальшого зростання заробітної плати в приватному секторі через високий попит на робочу силу;

– підвищення зовнішньої вразливості економіки України через затримку у продовженні співпраці з МВФ, що ускладнює для України залучення капіталу і, як наслідок, зумовлює тиск на обмінний курс гривні;

– високі інфляційні очікування населення та бізнесу, спричинені поточними темпами зростання споживчих цін та волатильністю на валютному ринку в останні місяці;

-стрімке зростання світових цін на нафту, яке зумовлює подорожчання палива на внутрішньому ринку.

Популярне:Спокійно! Правила поховання в Україні не змінилися. Роз’яснення

У подальшому зниження інфляції забезпечуватимуть збереження жорсткої монетарної політики, збільшення пропозиції продуктів харчування та уповільнення імпортованої інфляції. У результаті інфляція повернеться до цільового діапазону в середині 2019 року і становитиме 5.8% на кінець наступного року. У 2020 році інфляція уповільниться до 5.0%, що відповідатиме центральному значенню цільового діапазону (5.0% ± 1 в.п.).


                         



Коментарі