Головні Новини
Подобається

Газпром пояснив чому розірвав контракт з Нафтогазом

13/03/2018
Газпром пояснив чому розірвав контракт з Нафтогазом

Російський монополіст Газпром пояснює своє рішення розірвати контракти з Нафтогазом України тим, що не хоче платити українській компанії нові мільярдні штрафи.

Про це повідомив глава правління Газпрому Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим, повідомляється на сайті російського уряду.

"Газпром повинен заплатити Нафтогазу $2,56 млрд. Але з розумінням того, що Нафтогаз України відразу ж зробив заяву про те, що за майбутні 2018-2019 роки до кінця дії контракту Нафтогаз… стягне з нас ще штрафи, і ми будемо змушені заплатити ще кілька мільярдів доларів. Звичайно ж, в таких умовах для нас ці контракти стають економічно неефективними, недоцільними з економічної точки зору. Газпром ухвалив рішення про початок процедури розірвання контрактів в судовому порядку через Стокгольмський арбітраж", – пояснив він.

Міллер зазначив, що Газпром вже подав апеляцію за контрактом на поставку газу, а до кінця березня буде подана також апеляція за контрактом на транзит. При цьому він додав, що розірвання контрактів – це процедура не дуже швидка.

"Мабуть, на це піде плюс-мінус півтора – два роки", – спрогнозував Міллер.

Раніше повідомлялося, що 5 березня російський монополіст Газпром офіційно направив повідомлення до Нафтогазу України про початок процедури розірвання контрактів на поставку та транзит газу через Стокгольмський арбітраж.

Нагадаємо, у грудні 2017 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу практично з усіх спірних питань. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.

Популярне:Завжди в курсі: розроблено сайт, на якому можна перевірити робочий стаж і всю інформацію про нарахування

28 лютого 2018 року Нафтогаз України виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за більшістю положень контракту на транзит газу, що оскаржуються. Арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. Суд зобов'язав Газпром виплатити Нафтогазу компенсацію в розмірі $4,6 млрд за цим положенням.

Остаточна сума розрахунків між компаніями з урахуванням взаємозаліку становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу.

2 березня компанія Газпром почала негайну процедуру розірвання контрактів з Національною акціонерною компанією Нафтогаз України на постачання і транзит газу в Стокгольмському арбітражі.

 


                         



Коментарі