Економіка України
Подобається

“Не виконали…”: назвали причину, чому МВФ відмовляється надавати черговий транш

25/02/2018
“Не виконали…”: назвали причину, чому МВФ відмовляється надавати черговий транш

Україна потребує нового траншу від Міжнародного валютного фонду для стабілізації курсу гривні, але гроші в найближчі місяці можуть не надійти

Надання кредиту від МВФ знову переноситься на невизначений термін. За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, це пов’язано з тим, що Україна не змогла виконати ряд вимог – створити Антикорупційний суд, завершити пенсійну реформу і підвищити ціни на газ для населення.

“З деяких питань ми просунулися, за деякими, наприклад щодо Антикорупційного суду, енергетичної реформи, є певний прогрес, але остаточна домовленість не була досягнута. Якщо будемо затягувати, буде затягуватися і отримання траншу”, – зазначив Данилюк.

На думку експертів, затримка з отриманням Україною чергового траншу МВФ створить тиск на курс гривні.

Економіст Андерс Аслунд вважає, що у країни є хороші шанси отримати п’ятий транш МВФ.

“В уряді і парламенті є велика кількість людей, які розуміють важливість реформ, тому, думаю, у нас є великі шанси перемогти”, – зазначив він.

Експерт вважає, що припинення співпраці з МВФ стане причиною девальвації гривні.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко підкреслив, що в цьому році Україна має повернути 4 млрд доларів кредитів.

“Без співпраці з МВФ керівництво країни опиняється перед альтернативою: йти на зниження золотовалютних резервів або серйозно девальвувати гривню”, – зазначив він.

За словами Устенка, в цих умовах курс може просісти до 30 грн за долар, що стане ударом для економіки.

Популярне:“Комусь гроші, а комусь проблеми”: як поляки заробляють на українцях

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко вважає, що Нацбанк зможе утримати курс без допомоги МВФ за рахунок резервів НБУ.

“З 4 млрд доларів боргів половину цілком можна погасити за рахунок резервів НБУ, ще 2 млрд – зайняти на ринку цінних паперів під нормальний відсоток в 7-8% річних”, – говорить він.

Нагадаємо, українська валюта продовжує поступово зміцнюватися, незважаючи на проблеми з отриманням траншу від МВФ. Нацбанк зміцнив курс гривні до долара на 9 копійок. На 26 лютого курс національної валюти встановлений на рівні 26,98 грн.


                         



Коментарі