Головні Новини
Подобається

“До когось треба доїхати за десять хвилин, хтось – може почекати годину”: Супрун ввела нові правила виклику “швидкої”

22/02/2018
“До когось треба доїхати за десять хвилин, хтось – може почекати годину”: Супрун ввела нові правила виклику “швидкої”

Міністр охорони здоров’я Уляна Супрун заявила: висока температура та підвищений тиск – не причина, аби викликати “швидку”. Як реагує "швидка" та полтавці?

Популярне: “Довго думати не радимо”: що чекає на тих українців, які не встигнуть обрати свого лікаря

Висока температура та підвищений тиск – більше не причина викликати “швидку”. Про це заявила виконувач обов'язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Коментує нововведення радниця міністра – Вікторія Лоза.


“Коли ми викликаємо “швидку” при температурі, наприклад, 38.5…Так, можливо, я себе погано почуваю. Можливо, у мене слабкість, і я навіть підвестися не можу. Але я від цього не помру. Але в той час, коли швидка буде їхати на виклик – десь станеться ДТП. І людина помре від того, що “швидка” вчасно не приїхала, що вільної бригади не було поруч”, – пояснює Вікторія Лоза.

Радниця зазначає: слід чітко розмежовувати екстрені випадки, що потребують негайного реагування, та ті, що можна відтермінувати.

“Я дуже часто виїжджала з “екстреною медициною”. Досить часто бачила випадки, коли викликають “швидку”. Кажуть, що тут дуже висока температура. Поки доїжджає “швидка” – починає діяти "жарознижувальне”, – ділиться досвідом Вікторія Лоза.

Додає: для того, аби раптово не підвищувалися тиск і температура, треба регулярно обстежуватися у сімейного лікаря.

А от деяким полтавським мамам та бабусям такі зміни не до вподоби.

“Мамусям добре, якщо є друга, третя дитина. Мама уже знає, які ліки дати. А якщо вперше молода мама – вона розгублена, бабуся далеко. До сусідки не кожна побіжить. Тому я вважаю, що це дуже складно буде, дуже складно…”, – каже бабуся, що якраз гуляє з онучкою на майданчику.

Олена, мама двійнят, боїться наслідків такого реформування.

"Залежно, від чого температура. Буває так, що температура – сорок, і дитина “згорає”. За дві години дитини уже немає”, – каже мама двійнят Олена.

У Полтавському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф зазначають: виїздять до полтавців за різних обставин.

“На виклики до діток із підвищеною температурою, коли батьки не справляються самостійно, коли є ускладнення, коли немає допомоги батькам від дільничного лікаря, або ж дільничний у цей час не працює”, – говорить заступник головного лікаря Лариса Мирошніченко.

Наразі, кажуть, кількість викликів через високу температуру по області сезонно зросла – близько 150 на добу. З них – 90 викликів до дітей. Не реагувати на виклики – поки не планують. Але додають: варто чітко розставляти пріоритети: до когось треба доїхати за десять хвилин, хтось – може почекати годину. 

“У нас немає такої ситуації, що ми маємо повноваження не виїжджати. Ми виїжджаємо, тому що на цей момент ми не можемо залишити жодного нашого жителя безпорадним, сам на сам із хворобою”, – додає Лариса Мирошніченко про реформування.

У Полтавській області щодня працює близько ста бригад на майже півтора мільйона населення. 


                         



Коментарі