Економіка України
Подобається

“Сума вас здивує”: стало відомо скільки заборгували українці за комунальні послуги

17/02/2018
“Сума вас здивує”: стало відомо скільки заборгували українці за комунальні послуги

За даними Держстату, в минулому році українці заборгували за комуналку 28 млрд грн

Українцям у 2017 році надали 71 млрд грн в якості субсидій і пільг. З цих коштів 4 млрд грн пішло на виплати домогосподарствам.

Решту коштів отримали постачальники ЖКП, які надавали послуги субсидіантам. Але з’ясувалося, що кошти на папері не повністю дійшли до постачальників. За даними Держстату, в кінці минулого року місцеві бюджети перевели на їх рахунки 63 млрд грн.

У грудні заборгованість зберігалася на рівні 26 млрд грн. Це свідчить про те, що протягом минулого року держава повертала позаторішні борги.

Субсидії призначили 8,8 млн домогосподарств, у грудні серед них 6,9 млн отримали допомогу по оплаті комунальних послуг.

Населення накопичило велику заборгованість за всіма видами житлово-комунальних послуг – газ, вода (гаряча, холодна), опалення, водовідведення, утримання прибудинкових територій і вивезення сміття.

Лідерами серед боржників є Дніпропетровська область (4,4 млрд грн), Харківська (4,1 млрд грн) і Київ (4,1 млрд грн). А ось в Івано-Франківській і Рівненській областях навіть зафіксована переплата.

Однак дані Держстату не можна сприймати як абсолютно точні. Вони не відображають, скільки насправді заборгували споживачі. Це відбувається через спотворення механізму звітності постачальників послуг. Як правило, в суму заборгованості включається не тільки оплата від населення, а й кошти, які держава нараховує по субсидіях.

Популярне:“Горіхова субсидія”: Як в Україні заробляють другу пенсію

У травні-червні 2017 року відбувся перерахунок, який змінив борг або переплату населення на 5-6 млрд грн. Це стало результатом списання з індивідуальних рахунків субсидіантів і повернення невикористаних коштів до держбюджету.

Реальну суму боргу жителів України за комуналку можна дізнатися тільки за допомогою білінгових систем підприємств, що надають послуги, і після списання надлишково нарахованих субсидій.

Нагадаємо, раніше була озвучена схема, по якій українці зможуть отримувати гроші через монетизацію субсидій.


                         



Коментарі