Головні Новини
Подобається

Курс долара до 23 лютого – прогноз експертів

16/02/2018
Курс долара до 23 лютого – прогноз експертів

Зараз математично обґрунтованим курсом гривні повинен бути діапазон 27,5-28 грн/$.

Популярне: Експерти розповіли, як можна досягти зниження цін на продукти

За оцінками експертів, наступного тижня гривня буде в коридорі 26,8-27,3 грн/$ на міжбанківському ринку і 27-27,5 грн/$ – на готівковому.

Тиждень на міжбанківському валютному ринку пройшов досить динамічно, гривня знову зміцнювалася і вийшла за рамки останніх прогнозів.

У понеділок українська нацвалюта продовжила зміцнюватися на валютному ринку. З самого початку торгової сесії пропозиція валюти перевищувала попит і курс опустився нижче 27 грн/$. Регулятор вийшов на ринок у форматі "запиту кращого курсу" на загальну суму близько $10 млн.

Однак, даний крок не допоміг стабілізувати ситуацію на ринку і НБУ довелося оголосити аукціон з викупу $100 млн. У результаті нього регулятор купив $49,9 млн при загальній заявці банків на $78,3 млн. Після цього на ринку сформувалася певна рівновага між попитом і пропозицією.

У вівторок гривня продовжила зміцнюватися на валютному ринку, хоча темпи падіння долара сповільнилися. Головною причиною стало перевищення пропозиції валюти над попитом, в результаті чого НБУ доводиться щодня виходити на міжбанк з купівлею валюти.

На ринку склалася ситуація, коли покупці не поспішають придбати валюту в очікуванні подальшого ослаблення долара. З самого початку торгів пропозиція валюти знову перевищувала попит. Нацбанк вийшов на ринок у форматі "запиту кращого курсу", і купив близько $10 млн. Це вгамувало учасників торгів і ринок збалансувався. НБУ вже не було сенсу проводити аукціон з купівлі валюти.

У середу тенденція зміцнення гривні збереглася, але темпи сповільнилися. Різке зміцнення національної валюти відбулося в основному за рахунок нових спекулятивних вкладень нерезидентів у державні цінні папери, активізації експортерів перед посівною (аграрії) і високих цін на продукти металургії.

Але апетит до українських надприбуткових (за міжнародними мірками) паперів з боку нерезидентів не вічний і швидше навіть математично передбачуваний. Перша хвиля таких вливань значно скоротиться вже за тиждень. НБУ на міжбанківський валютний ринок з аукціоном по купівлі валюти не виходив, але купував валюту у форматі "запиту кращого курсу", де придбав близько $10 млн. Відчувається, що Нацбанк не готовий допускати стрибкоподібного падіння курсу і вважає за краще підтримувати тренд, одночасно викуповуючи надлишок валюти у той момент, коли котирування знаходяться в прийнятному для нього коридорі.

У четвер на міжбанку відбувся розворот ринку. Основна причина посилення курсу долара – зростання попиту, до якого приєднався відкладений попит з боку тих компаній, які вже кілька днів вичікували мінімальні котирування. НБУ на міжбанківський валютний ринок у форматі аукціону з продажу долара не виходив.


                         



Коментарі