Махінації
Подобається

“Сумна статистика”: дізнайтеся як купити якісний автомобіль

13/02/2018
“Сумна статистика”: дізнайтеся як купити якісний автомобіль

Щорічно багато українців потрапляють у неприємності через шахраїв.

Статистика свідчить: за 2017 рік по всій Україні під час надання послуг у сервісних центрах МВС було виявлено 319 фактів підроблених документів; 1201 транспортний засіб, номери агрегатів яких змінені або підроблені; 215 агрегатів транспортних засобів, які розшукуються; 240 викрадених транспортних засобів.

Сервісні центри МВС також роблять свій внесок в боротьбу з підробними документами та викраденими авто. Відсутність можливості подальших реєстраційних дій або продажу викраденого авто — відсутність сенсу його викрадати.

У 2017 році в сервісних центрах МВС було виявлено 69 підроблених посвідчень водія. Офіційно звертаємо вашу увагу, що єдиний законний спосіб отримати дійсне посвідчення водія вперше або замінити його – це особисто пройти процедуру отримання послуги в сервісному центрі МВС.

При купівлі авто є декілька варіантів його переоформлення з одного власника на іншого: шляхом оформлення договору купівлі-продажу з подальшою перереєстрацією в сервісному центрі МВС, оформлення договору купівлі-продажу в нотаріуса або через комісійний магазин.

Та доволі часто громадяни обирають інший шлях – оформлення довіреності на авто від продавця на покупця, в ході такої процедури покупець так і не стає повноправним власником транспортного засобу. Аби вберегти себе від придбання транспортного засобу із перебитими номерами кузова чи двигуна, варто звернутись саме до сервісного центру МВС для оформлення договору купівлі-продажу та перереєстрації авто в присутності продавця та покупця. Договір купівлі-продажу укладається безкоштовно при перереєстрації авто та заповнюється адміністратором в електронній формі.

Важливою процедурою в даному процесі буде проведення працівниками Експертної служби МВС огляду або експертного дослідження транспортного засобу. Експертний огляд автомобіля є обов’язковим і проводиться у всіх випадках реєстрації, перереєстрації та зняття з обліку, за винятком реєстрації нового транспортного засобу, переоформлення документів у зв’язку зі зміною анкетних даних, а також при вибракуванні авто. Мета такого огляду — звірка ідентифікаційних номерів та перевірка реєстраційних документів.

Такий огляд не потребує окремої сплати – його вартість вже включена у вартість послуги перереєстрації транспортного засобу. Відповідний акт, складений експертом, або його відмітка у заяві власника транспортного засобу, є обов’язковими в переліку необхідних документів для оформлення реєстраційної послуги в сервісному центрі МВС.

У випадку проведення експертного дослідження транспортного засобу встановлюється відсутність чи наявність ознак пошкодження, знищення, підробки або заміни номерів двигуна, шасі або кузова, заміни панелі з ідентифікаційним номером транспортного засобу та підроблення реєстраційних документів, в результаті чого власник авто отримує висновок. Це платна послуга, що проводиться на розсуд власника авто. Експертне дослідження доцільно обирати у разі, якщо при огляді авто в експерта виникли сумніви щодо достовірності певних даних.

Варто пам’ятати!

Якщо авто виявляється “проблемним” (зокрема, з підробленими номерами агрегатів авто), власник не зможе ним більше користуватися, матиме справу з правоохоронними органами, які ймовірно заберуть авто на штрафмайданчик до з’ясування обставин.

Іноді замість оформлення договору купівлі-продажу транспортного засобу громадяни обирають варіант передачі авто від продавця покупцю за довіреністю. У такому випадку транспортний засіб взагалі не проходить жодної експертної процедури, що ставить покупця в небезпечне становище.

Проведення експертного дослідження простої складності відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 4 червня 2007 р. №795 коштує 126 гривень для транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД – 164 гривні для транспортних засобів усіх категорій іноземного виробництва (вартість станом на січень 2018 року, НДС та банківські послуги не враховані). У випадку ж, якщо дослідження не проводиться, громадянин ризикує втратити всю суму вартості придбаного авто.

Популярне:“Неприйнятні умови для окремої категорії громадян”: нове вирішення проблеми євроблях

Якщо ціна авто значно менша за його ринкову вартість, існує вірогідність, що продавець навмисно занижує ціну, аби якомога швидше позбавитись “проблемного” транспортного засобу. У таких випадках експертне дослідження допоможе переконатися в чесності намірів продавця.


                         



Коментарі