Головні Новини
Подобається

Реєстрація місця проживання в 2018 році: стало відомо, як усе відбуватиметься

10/02/2018
Реєстрація місця проживання в 2018 році: стало відомо, як усе відбуватиметься

У 2018 році в Україні розпочнеться реалізація програми будівництва 240 Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) за новими типовими проектами. Сервісні центри будуть розташовані так, щоб в межах адміністративно-територіальної одиниці громадяни могли доїхати до них на автотранспорті за 30 хвилин.

Як з’ясувало видання, одна з цілей програми – наситити територію країни ЦНАПами. Із загальної запланованої кількості об’єктів 130 центрів будуть побудовані в об’єднаних територіальних громадах.

За даними офісу реформ адміністративних послуг, станом на 1 лютого 2018 року для будівництва нових ЦНАПів розроблені проекти будівель площею 300 і 150 квадратних метрів. Нові проекти будинків розроблені для розширення мережі ЦНПів і підвищення якості їх роботи.

Популярне:«Мамо, хочу бути космонавтом»: Леонід Каденюк – лице української космонавтики

За даними Офісу реформ адміністративних послуг, проекти розроблено на основі єдиного дизайну у вигляді відкритого простору. Загальний офіс з висотою стель в чотири метри розділений на технологічні зони, має покажчики для відвідувачів, кафе і ігровий простір для дітей. Вхідні двері та сходи забезпечують вільне пересування для інвалідів. За даними Офісу реформ адміністративних послуг, щорічно за одержанням різних послуг в уповноважені держоргани спілкуються понад 5 мільйонів громадян України.

Такий наплив клієнтів працюючі сервісні центри обробляють неефективно. Моніторинг за 2017 рік усіх 723 діючих в країні ЦНАПів показав такі результати: – мають електронний документообіг – 11%; – мають доступ до Державного земельного кадастру – 12,3%; – мають доступ до Єдиного державного демографічного реєстру – 3,5%; – не мають механізму електронної черги – 87%; – не мають системи доступу Wi-Fi – 98,8%.

Для вдосконалення системи державних послуг необхідно внести зміни до чинного законодавства. Для цієї роботи в 2017 році створена міжвідомча група. Її очолив віце-прем’єр-міністр України, міністр регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко. До складу групи увійшли народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, міжнародних організацій SIDA, GIZ, USAID, IDLO, експерти програми ULEAD ЦНАП, проекту EDGE і ін.

Фактичний час процедури реєстрації місця проживання в державних сервісних центрах в 2017 і в січні 2018 року в Офісі реформ адміністративних послуг не надали. Прикладом ефективної роботи було названо оформлення довідки про склад сім’ї за 30 секунд в ЦНАПах Харкова, Луцька та Рівного. Дані були наведені з посиланням на експерта адміністративних послуг, голови правління ВО “Стоп корупції” Тараса Ліпіка.

Згідно з положеннями статті 6 Закону України №1382-15 “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” в редакції від 16.04.2017, реєстрацію місця проживання громадян, уповноважені органи влади проводять в день подачі заяви. Реєстрацію місця проживання завершує занесення відповідного запису з адресними даними в паспорт заявника. Певний час для проведення реєстрації однієї заяви співробітниками держорганів законодавці не встановили.

За даними Київської міської державної адміністрації (КМДА), в столичних центрах адміністративних послуг час реєстрації місця проживання заявника займає “від 20 хвилин”. Для реєстрації місця проживання/перебування в столиці громадянам треба скористатися офіційним веб-порталом адміністративних послуг Києва.

 


                         



Коментарі