Махінації
Подобається

Як злочинці наживаються на пенсіонерах: топ-4 схеми афер

09/02/2018
Як злочинці наживаються на пенсіонерах: топ-4 схеми афер

Літнім українцям почали надходити "липові" повідомлення нібито від Міністерства фінансів про повернення втрачених вкладів в МММ. Правда, є нюанс – претендувати на "компенсацію" можна тільки після сплати "спеціального податку". У Мінфіні вже заявили, що ніяких листів не розсилали і порекомендували звертатися в поліцію.

Журналісти "Сегодня" вирішили розібратися, до яких хитрощів найчастіше вдаються шахраї, щоб виманити гроші у довірливих пенсіонерів, і склали рейтинг.

  • Перше місце – "Ваш родич у в'язниці"

Схема стара, але працює до цих пір. Так, на початку січня на вудку аферистів попався 82-річний житель Київської області. Незнайомець подзвонив пенсіонеру і повідомив, що його син наїхав машиною на восьмирічну дівчинку, дитина – в реанімації. Але він, невідомий благодійник, готовий закрити питання. Щоб врятувати сина, батько не вагаючись віддав 25 тисяч гривень. Ніякої ДТП, звичайно, не було. Імена членів сім'ї та розмір їх заощаджень зловмисники дізналися від сусідів.

Популярне:В нас не гірше: 5 мальовничих українських аналогів закордонним місцям

 

  • Друге місце – "Співробітник банку"

Шахрай представляється працівником банку і приносить "радісну звістку" – "ви переплатили за кредит" або "вам нарахували надбавку до пенсії". Іноді повідомляють і про проблеми – нібито крадіжку карти. Суть одна – аферист вимагає назвати все карткові дані – пін-код і надсекретний код на зворотному боці картки. Таку інформацію повідомляти нікому ніколи не можна, інакше все накопичене зникне з рахунку.

  • Третє місце – "Унікальный шанс"

В цьому випадку шахрай приходить додому сам – з нібито особливою пропозицією. Саме так довірлива пенсіонерка в Чернігівській області віддала невідомій жінці 100 тисяч гривень. Зловмисниця представилася знайомою дочки і попросила від її імені гроші – нібито для заміни старих купюр на нові. Шахрайка посилалася на вигадану грошову реформу.

  • Четверте місце – "Псевдомайстер"

Такі шахраї пропонують, наприклад, недорого встановити вікна та тут же вимагають за послугу завдаток, з яким і зникають. Зараз в Київській області "працюють" псевдогазовики, попереджає Київоблгаз. Аферисти пропонують пенсіонерам замінити старі лічильники на нові – за завищеними цінами. Частину суми беруть відразу, решту обіцяють забрати протягом десяти днів, а самі просто крадуть лічильник.

 


                         



Коментарі