Головні Новини
Подобається

Ціни на ліки знову зростуть: дізнайтеся як заощадити

31/01/2018
Ціни на ліки знову зростуть: дізнайтеся як заощадити

Експерти пояснили, що таке дженерики і небезпечні вони.
Ліки в українських аптеках з початку 2018 року подорожчали на 10%, тому українці все частіше переходять на дешеві аналоги звичних препаратів.

На ринку з'являється все більше т.зв. дженериків – вони не відрізняються за діючою речовиною від оригіналу, але значно дешевше. Наприклад, один з популярних антибіотиків для лікування дихальних шляхів коштує близько 200 грн і має близько десятка аналогів. Деякі з них дешевше в кілька разів.

Популярне:В “ПриватБанку” вилучили 300 тисяч фальшивих гривень

Провізори розповідають: найбільше дженериків випускають до противірусних, протигрибкових, а також серцевим препаратів і антибіотиків. Українці переважно орієнтуються на такі ліки. Якщо в списку кілька призначень, тільки за один раз можна заощадити кілька сотень гривень.

"Приходив до нас дідусь, призначення було у нього на 1300 грн і у його дружини на 1400 грн. Ми йому підібрали аналоги – у нього вийшло 700 грн і у дружини десь 800 грн", – розповідає провізор Анжела Фещенко.

З прийняттям міжнародних фармацевтичних стандартів введенням більш жорсткого контролю завезеного сировини і забороною ліків з Росії в Україну стає тільки більше якісних замінників дорогих ліків. Серед них є й українські, запевняють експерти.


"В основному це препарати досить серйозного якості. У нас багато заводів, які сертифіковані і можуть робити якісні дженерики", – відзначає експерт фармацевтичного ринку Юрій Чертков.

І все ж фахівці попереджають: перш ніж змінювати прописані в рецепті медикаменти на аналогічні, варто проконсультуватися з лікарем.

Нагадаємо, в лютому в Україні очікується подорожчання медикаментів, кажуть експерти. Так, за підрахунками Економічного дискусійного клубу, в 2017 р ліки вже подорожчали на 20%, а в 2018 р очікується, що ціни виростуть ще на 25%.


                         



Коментарі