Махінації
Подобається

Будьте обережні! НБУ вразив обсягами махінацій із картками

31/01/2018
Будьте обережні! НБУ вразив обсягами махінацій із картками

За словами директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олександра Яблунівського, протягом останнього року кількість шахрайських операцій із використанням платіжних карт скоротилася на чверть.

“У 2017 році частка шахрайських операцій по відношенню до всіх операцій по картах склала 0,0077%, тобто це 77 грн на 1 млн грн, витрачених за допомогою картки”, – сказав Яблунівський.

Натомість за відповідний період 2016 року, ця частка дорівнювала 0,01%, або 100 гривень на кожен 1 мільйон гривень.

Популярне: “Тарифи піднімаються, ціни ростуть, а земля…”: Нововведення для українців уже з 1 лютого. Що потрібно знати

Разом із тим, зафіксовано зростання середнього чеку у шахрайських операціях зараз він складає 2,1 тисяч гривень, тоді як раніше – 1,9 тисяч гривень. На кожен мільйон платіжних операцій фіксують у середньому 25 шахрайств.

Співробітники кіберполіції розповіли про найпоширеніші схеми шахрайства із платіжними картами. Аферисти роблять це за допомогою скімінга, вірусного зараження банкоматів, Black-Box атак та несанкціонованих списаннь грошей через онлайн-банкінг.

Нагадаємо, при операціях із картками Visa про успішне проведення транзакції тепер повідомляє анімаційна картинка, звуковий сигнал чи коротка вібрація. Лідер у сфері цифрових платежів поставив мету не лише впровадити сенсорні елементи брендингу, а й посилити рівень впевненості користувачів під час проведення операцій. Для цього було створено опитування споживачів у восьми країнах світу. Виявилося, що 81% респондентів сприймають додаткові елементи-підтвердження як ознаку швидкості та зручності.

Нагадаємо також, зловмисники опанували ще один різновид SMS-шахрайства, яким підміняють перші три цифри номеру телефону, тобто код оператора й від імені фінансової установи розповсюджують повідомлення, у яких інформують про начебто блокування банком платіжної картки. Для “розблокування” картки її власнику необхідно зателефонувати на вказані у СМСці номери телефонів. Коли ж власник платіжної картки телефонує за зазначеними номерами, шахраї, видаючи себе за працівників банку, дізнаються номер банківської картки, CVV-код, пароль до інтернет-банкінгу тощо.

 


                         



Коментарі