Економіка України
Подобається

“Звільнені від сплати …” – Що змінилося для платників єдиного податку

27/01/2018
“Звільнені від сплати …” – Що змінилося для платників єдиного податку

В 2018 році платники єдиного податку не зобов’язані сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при перерахуванні дивідендів. Досі такі компанії при виплаті грошей своєму засновнику (підприємству на загальній системі оподаткування) повинні були внести до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток, хоча єдинники і звільнені від цього податку.

«Єдинник ніяк ці гроші повернути не може. Мало того, не будучи платником податку на прибуток при виплаті дивідендів та авансового внеску на прибуток, він повинен ще подавати відповідну декларацію. Це чисті збитки», — розповів радник Crowe LF Ukraine, директор Палати податкових консультантів Віталій Смердов.

За його словами, це створювало певні перекоси і неможливість побудови єдиної економічної моделі бізнесу. Оскільки для платника єдиного податку авансовий внесок — це чисті збитки. Для компаній на загальній системі оподаткування це хоч і є вимиванням оборотних коштів, але вони можуть компенсувати ці втрати, наприклад, за рахунок зменшення податку на прибуток у майбутніх періодах.

Сплачені авансові внески не можна буде зарахувати в рахунок сплати єдиного податку. Це неодноразово підкреслювали податківці у своїх листах і Мінфін (лист від 25 червня 2016 р. №31-11130-09-10/21370).

Податок на дивіденди не є окремим податком, це той самий податок на прибуток (у разі, якщо одержувач дивідендів юрособа) і податок на доходи фізичних осіб (якщо одержувач фізична особа), який стягується з такого виду доходу, як дивіденди.

Якщо виплата йде на користь фізособи-засновника, то Податковий кодекс встановлює, що платники єдиного податку стягують ПДФО за ставкою 9%. Важливо пам’ятати, що з 2015 року дивіденди оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5%.

«Таким чином, у сукупності доведеться сплатити 10,5%. Це прийнятне податкове навантаження», — розповів голова комітету підприємців з податкових питань ТПП України Дмитро Михайленко.

Популярне: Оклади та надбавки для держслужбовців: Кабмін встановив нову структуру oплaти пpaці

Бо досі проблеми виникали тільки з розподілом прибутку (розрахованого за правилами бухобліку) на користь юридичних осіб. Щоб заплатити дивіденди українській компанії, наприклад, в розмірі 1 тис. грн, платник єдиного податку повинен був додатково перерахувати до бюджету ще 180 грн (за ставкою податку на прибуток у 18%, яка застосовується для розрахунку авансового внеску).

Виплати на користь юридичних осіб-нерезидентів оподатковувалися фактично двічі. Спочатку 18% авансового внеску з нарахованих дивідендів, а потім, при їх виплаті утримати ще 15% податку на репатріацію (тобто засновник отримає не 1 тис. грн, а лише 850 грн), якщо міжнародний договір не передбачає іншого оподаткування.

Зрозуміло, якщо у власника були компанії-платники єдиного податку, він намагався вибудувати модель свого бізнесу так, щоб уникнути виплати дивідендів.

«Замість дивідендів виплачували, наприклад, відсотки, щоб уникнути авансового внеску на прибуток. Тепер ця ситуація виправляється, і авансу немає. Навіть якщо йде розподіл прибутку за попередні роки (2016 або 2017 рр..)», — зазначив Віталій Смердов.

За словами Дмитра Михайленка, авансовий внесок на прибуток сільгоспкомпанії (платники єдиного податку 4 групи) більше платити не повинні, а податок на репатріацію підлягає стягненню, відповідно до конвенцій про уникнення подвійного оподаткування (якщо такі є з країною, де знаходиться нерезидент). Це може бути 0%, 5% або 15% (значно рідше).

«Що стає привабливою можливістю для розподілу прибутків через дивіденди, а не через сурогатні інструменти», — зауважив Михайленко.

Однак тепер підприємство-засновник не може зменшити на суму отриманих дивідендів свою базу оподаткування для розрахунку податку на прибуток. Цю норму прибрали з 2018 року.

У 2018 році єдиноподатківці звільнені від сплати авансового внеску, а сума дивідендів включається в дохід компанії-платника податку на прибуток.

Іншими словами, дивіденди, отримані від платників єдиного податку, не зменшують базу оподаткування платників податку на прибуток. Втім, і тут юристи бачать ситуацію не безнадійною.

Як врахувати дивіденди

За словами юристів, можна скористатися таким поняттям в бухобліку, як «участь у капіталі». Цей метод розрахунку застосовується, коли є дочірні підприємства або асоційовані компанії.

Тоді компанія-засновник відображає у себе володіння корпоративними правами за методом участі в капіталі. Наприклад, асоційованим підприємством вважається таке, де засновник володіє часткою понад 20% статутного капіталу. Тобто в бухгалтерському обліку відображення доходів або витрат засновника буде залежати від прибутку або збитків асоційованих компаній.

«З 2018 року діє наступна норма. Якщо платник єдиного податку отримав чистий прибуток, то тоді за методом участі в капіталі компанія-засновник повинна відобразити цей прибуток у своїх доходах (тобто, провести зменшення бази оподаткування на суму прибутку, яку отримало асоційоване підприємство)», — говорить Віталій Смердов.

І тут є важливий нюанс: досі можна було таким чином володіти тільки компаніями-платниками єдиного податку 4 групи, тобто агропідприємствами. З 2018 року в Податковому кодексі залишилося тільки словосполучення «платники єдиного податку».

"Отже, тепер можна володіти і компаніями-платниками єдиного податку третьої групи. Відповідно, і для таких платників можна буде застосовувати метод участі в капіталі".

Щоправда, як зазначає Дмитро Михайленко, за чинним законодавством, платник єдиного податку третьої групи не може належати компанії на загальній системі оподаткування більше ніж на 25%. Відповідно, простір для маневру тут досить вузький. Натомість для сільгосппідприємств така схема буде цікава.


                         



Коментарі