Махінації
Подобається

Стало відомо, що «Рошен» щомісяця виводить в офшори мільйони доларів!

27/01/2018
Стало відомо, що «Рошен» щомісяця виводить в офшори мільйони доларів!

Поки Петро Порошенко в Давосі клянчить гроші у МВФ, його корпорація «Рошен» щомісяця виводить в офшори з України не менше 1 000 000 доларів.

Днями, корпорація «Рошен» опублікувала інформацію про те, що за 2017 рік, у вигляді різних податків вони сплатили до бюджету 1,59 млрд грн,.

Журналіст Олександр Дубинський провів розслідування.

«Сума серйозна. Якщо не знати про те, що за той же 2017 рік «Рошен» перевів на рахунки голландської Roshen Europe у вигляді дивідендів як мінімум 12 мільйонів доларів.

Як відомо, після передачі «Рошен» в сліпий траст в її структуру входять голландська Roshen Europe, кіпрська Confectionary Investments і люксембурзька Roshen Group.

Тоді, в своєму розслідуванні ми не змогли знайти відповідь на питання: чому Порошенко знадобилося будувати такий складний бутерброд з офшорних і європейських компаній, якщо і до цього вся структура «Рошен» вибудувана через ТОВ «ЦЄКК» (Центрально європейська кондитерська компанія) на 85% належала «ЗНКІФ Прайм Ессетс Кепітал» і була, по суті, внутрішнім офшором.

Такі фонди, як правило, не платять податок на прибуток.

Виявляється, побудова ланцюжка іноземних компаній знадобилося для зручного виведення з України дивідендів корпорації, адже в разі зі структурою через ЗНКІФ «Прайм Ессетс Кепітал» податки хоч і не сплачувались, але гроші з України вивести було не так просто.

А тут, під шумок передачі «Рошен» в траст, підвернулася можливість вивести весь прибуток з країни.

В наприкінці 2016 року «ЦЄКК», ядро ​​корпорації Roshen, розподіляла дивіденди своїм акціонерам у розмірі 11 млн. 539 тис. дол. США. З цієї суми на рахунку Roshen Europe B.V. (Яка після передачі в траст володіє 85% акцій Рошен), передбачається перевести 9 млн. 808 тис. Дол. США.

Популярне: Оклади та надбавки для держслужбовців: Кабмін встановив нову структуру oплaти пpaці

Згідно покрокового плану, виводити дивіденди пропонувалось протягом перших 9 місяців 2017 року частинами, приблизно по 10%. Зробити це швидше не дозволяє обмеження НБУ на купівлю валюти.

Окремо прошу звернути увагу на значення в документі 0% ставки податку на виплати Roshen Europe B.V. До цього я повернуся нижче.

Але ці 9 млн. 808 тис. дол. – далеко не весь розподілений і виведений прибуток на рахунки новоствореної голландської компанії Roshen Europe B.V., а лише частина прибутку за 2016 рік.

Виявилося, що створені «сліпим трастом» умови для виведення прибутку з України за кордон виявилися настільки вигідними, що Порошенко вирішив вивести в офшори все що є.

Згідно ще одних документів Roshen, до 2016 року в корпорації накопичилася нерозподілений прибуток за кілька попередніх років в розмірі 1 613 445 400,00 грн.

Так ось, левова частина цієї нерозподіленого прибутку в тому ж 2016 була розподілена на рахунки голландської компанії Roshen Europe B.V., а саме 1 118 260 000,00 грн.

Важливо сказати, що мінімізація сплати податків на прибуток в Україні при переведенні грошей на рахунки голландської компанії Roshen Europe B.V. можлива завдяки підписаній між Україною та Королівством Нідерланди «Конвенції про унікнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухиленнь стосовно податків на доходи и майно».

Саме тому Roshen Europe B.V. була зареєстрована в Голландії.

А перекладений прибуток на рахунки Roshen Europe B.V. швидше за все далі перетікає в офшорні зони на рахунки кіпрської Confectionary Investments і люксембурзької Roshen Group зареєстрованих в той же час що і Roshen Europe B.V.

Що в цьому злочинного?

Мабуть, нічого. Адже зі своєю операційної діяльності в Україні «Рошен» платить всі податки, а як розподіляти зароблений прибуток і куди його виводити – особиста справа власників, якщо власник бізнесу звичайно не Президент країни.

Ну не може Гарант такої країни як Україна одночасно клянчити гроші за кордоном, заявляючи що ми ось-ось задихнемося без валюти, і тут же давати команди купувати долари і виводити їх в офшори.


                         



Коментарі