Економіка України
Подобається

Додаткова оплата за ЖКГ: Кому з українців доведеться платити більше

27/01/2018
Додаткова оплата за ЖКГ: Кому з українців доведеться платити більше

У той час, як мешканці мають купу нарікань на жеки, активно розвиваються ОСББ.

Новий закон про житлово-комунальні послуги підвищить їх вартість для мешканців багатоповерхівок, котрі не укладуть колективний договір із постачальником тепла чи води. Ця та інші норми документу почнуть діяти вже цього року.

Окрім додаткової абонплати, закон містить інші новації, зокрема повернення пені та механізм примусового відімкнення неплатників від послуг. Прості кияни мають до комунальників купу претензій. У столичному будинку на Борщагівці протікає дах – люди замість люстри кріплять до стелі відро та остерігаються, щоб їх не вразило струмом.

"У нас із підвалу весь час валить пар, в жек телефонуємо – вони нічого не роблять", – нарікають жителі. Торік комунальники встановили у під’їзді новий ліфт, проте через надмірну вологість його відімкнули. "У нас найкращий під’їзд по оплаті, ніколи не було боргів. За що ми платимо?", – обурені мешканці. Вони платять по 3 тис. грн комірного за парниковий ефект у власному будинку, і будуть платити ще більше, якщо не зможуть об’єднатися. 

За новим законом, мешканці мають обрати модель співпраці з постачальником послуг. Колективні договори об’єднаних співвласників  чітко прописують обов’язки сторін і контроль за виконанням. У разі, якщо угода індивідуальна, воду чи тепло доставлять до будинку, але стан мереж всередині багатоповерхівки постачальника не хвилюватиме. "Тепер українці мають самостійно вирішувати питання свого будинку. Ремонти капітальні чи поточні відбуватимуться за рахунок коштів людей, які живуть в будинку", – пояснив юрист Лаврентій Царук. 

Популярне: Оклади та надбавки для держслужбовців: Кабмін встановив нову структуру oплaти пpaці

Додаткову абонплату він вважає несправедливим нововведенням, бо якщо один сплачуватиме за лічильником, а його сусід крастиме, то постачальник різницю розділить на всіх жителів і додасть іще й свої витрати на утримання, зокрема, кол-центру. Що й назвали додатковою абонплатою. "Ми не наполягаємо на прийнятті абонплати, для нас важливо, щоб людина розуміла, за що платить", – прокоментував ситуацію міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. 

Будинок на Борщагівці нині платить за гарячу воду у підвалі, грибок на стелі та безсонні ночі через комунальне пекло. Натомість на протилежному боці Києва в будинку по вулиці Братиславська місцеве ОСББ облаштувало тепловий пункт із лічильником і регулятором від погоди. Гроші на модернізацію бойлерної та утеплення будинку домоправитель Олена взяла з державних програм по енергоефективності, і тепер пишається тим, що в будинку чисто, тепло і економно. "На всіх поверхах плитка покладена, і ось такий ремонт", – показує вона. Та розповідає про плани на майбутнє – облаштувавння тренажерної зали для мешканців.


                         



Коментарі