Економіка України
Подобається

“В Україні різко подорожчали …”: Експерти назвали причини цінового стрибка

22/01/2018
“В Україні різко подорожчали …”: Експерти назвали причини цінового стрибка

Крім серйозного подорожчання овочів "борщового набору", в Україні зафіксовано різкий стрибок цін на банани. Про це свідчать дані моніторингу, проведеного аналітиками "Інфо-Шувар".

Так, всього за тиждень банани в оптовому продажі стали дорожчими на 16%, ціни на фрукт досягли 40 грн/кг. У порівнянні з аналогічним періодом 2017 року банани в Україні коштують вже майже в два рази дорожче.

Експерти міжнародного ринку ринку пов'язують подорожчання бананів зі зниженням світового врожаю – в головних країнах виробництва збір бананів впав на 18-20%. Погіршення, за словами експертів, зумовили несприятливі погодні умови, зокрема холодна і похмура погода.

"Крім світового тренду, в Україні подорожчання бананів посилюється девальвацією гривні. Фактично банани – це єдиний вид фруктів, який продовжує дорожчати після свят на українському ринку. Наприклад, ціни на цитрусові за останні тижні просіли навіть в умовах девальвації. Цікавим є і те, що ціни на українські яблука, головного конкурента бананів у фруктовій кошику, поки ніяк не відреагували на подорожчання бананів, хоча по яблуку теж очікується скорочення виробництва в країнах Східної і Західної Європи ", – пояснила експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

Популярне: Нові правила оплати комунальних послуг: що треба знати?

За даними аналітиків, щорічно Україна імпортує 200-230 тис. тонн бананів, при чому майже 90% всього обсягу закуповується в Еквадорі. Максимальних показників попит на банани в Україні досягне ближче до початку весни, найдорожчими банани бувають якраз в березні і квітні.


                         



Коментарі