Економіка України
Подобається

Чергове підвищення цін: скільки коштуватимуть продукти?

21/01/2018
Чергове підвищення цін: скільки коштуватимуть продукти?

Більшість цін на продукти харчування в Україні продемонстрували за останні два роки карколомні «стрибки», в 2018 році ціни «підскочать» в середньому на 14%.

Популярне: Євро побив рекорд: оприлюднено новий курс валют в Україні​

Про це ГолосUA повідомив глава Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексій Дорошенко.

«Більшість продуктів харчування продемонстрували за останні два роки карколомні стрибки, вони практично підійшли до своїх граничних показників. Подальше зростання ціни на внутрішньому ринку призведе до збільшення імпорту », – спрогнозував А. Дорошенко.

«Продукти харчування, за нашими прогнозами, зростуть за рік в середньому на 12-14%. Лідери цінової гонки покажуть до 20-25%, в порівнянні з 35-50% в минулому році. Однак і в цьому році продукти знову будуть драйвером інфляції. У 2018 році вартість одягу і взуття буде рости досить сильно, перш за все – через збільшення мінімальної зарплати. Тому галузь може показати, за підсумками року, зростання цін до 10%. За офіційними даними витрати кожної сім'ї на одяг і взуття становлять близько 5%. Значний вплив на річний рівень інфляції можуть надати ціни на паливо через зростання світової вартості нафти і девальвація гривні », – припустив експерт.

За прогнозом А. Дорошенко, за результатами перших двох місяців року Україна отримає менше 2% зростання інфляції в кращому випадку. У гіршому вона може становити до 3%. Історія повторюється, коли роком раніше країна мала високу інфляцію, на яку не було відповідної реакції економічного блоку Кабінету міністрів. Запізнілі кроки привели до показника 13,7% середнього зросту цін на продукти, товари і послуги. «Тому, дай нам Бог і здоровий глузд, стримати інфляцію в цьому році в рамках 10%», – підкреслив експерт.


                         



Коментарі