Економіка України
Подобається

НБУ пояснив, чому в Україні підскочили ціни

13/01/2018
НБУ пояснив, чому в Україні підскочили ціни

В 2017 році споживча інфляція в Україні склала 13,7%, за даними Державної служби статистики України, і, таким чином, перевищила мету Національного банку України (НБУ) на кінець року – 8% ± 2 п.п.

"Інфляція за підсумками року відхилилася від цілі головним чином через дії факторів, на які Національний банк не міг вплинути за допомогою інструментів грошово-кредитної політики", – заявили в прес-службі НБУ.

Як пояснили в Нацбанку, йдеться насамперед про скорочення пропозиції окремих товарів через негоду в першій половині 2017 року, нестабільну ситуацію в тваринництві (епідемія АЧС – Ред.), зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні м'ясо і "молочку".

"Також на зростанні цін позначилося збільшення виробничих витрат, зокрема на оплату праці, і швидке відновлення споживчого попиту", – відзначили в НБУ.

Популярне: "Порадили відмовитися від субсидії, якщо…": В уряді дали пояснення щодо використання державної допомоги

Нацбанк уточнив, що відхилення інфляції від мети часто трапляється в світовій практиці – наприклад, з 2000 року інфляція в Ізраїлі 74% часу відхилялася від мети, в Польщі (з 2001 року) – в 73% часу, в Чехії – в 65%. У таких випадках центральний банк повинен вжити заходів для приведення інфляції до мети протягом певного часового періоду.

"Національний банк, враховуючи посилення інфляційних ризиків, припинив пом'якшення монетарної політики, а в жовтні перейшов до більш жорстких заходів. Внаслідок такої жорсткої монетарної політки інфляція буде знижуватися в подальшому", – впевнені в Нацбанку.

Нагадаємо, показник річної інфляції в Україні повністю збігся з прогнозом агентства Fitch. На кінець 2018 року міжнародне рейтингове агентство прогнозує інфляцію 9,1%. Крім того, Fitch прогнозує зростання реального ВВП України в 2017 році на рівні 2% з подальшим прискоренням до 3,2% у 2018 року.


                         



Коментарі