Махінації
Подобається

Розкрито хитру схему влади: на що перетворять зупинки в Києві

12/01/2018
Розкрито хитру схему влади: на що перетворять зупинки в Києві

Усі зупинки громадського транспорту в Києві незабаром хочуть замінити

У січні влада столиці збирається провести аукціон, на якому продадуть право облаштовувати місця очікування транспорту.

У КП «Київпастранс» відзначили, що в числі умов – установка типових зупиночних комплексів, які будуть включати в себе скляний павільйон очікування, інформаційне табло, тривожну кнопку і кіоск з продажу проїзних документів та інших товарів або надання послуг.

«Інвестори повинні будуть також відремонтувати дорожнє покриття, щоб біля зупинки не було ям і калюж. Обов’язково повинні бути урни, які потрібно очищати мінімум раз в день і раз на тиждень дезінфікувати. Межі зупинки окреслять жовтою лінією», – розповіли в «Київпастрансі».

Павільйон в середньому займатиме 16 кв. м, а кіоск – близько 12. Перед цим «Київпастранс» очистить територію навколо майбутніх зупинок від існуючих там МАФів, наприклад, з шаурмою, в радіусі 20 метрів. На цій території потім з’являться нові комплекси. Максимальний термін установки комплексу для інвесторів – 18 місяців.

Ціна питання – від 3 до 85 млн грн (в залежності від кількості зупинок). При цьому один інвестор повинен буде зайнятися мінімум 10-20 зупинками. Крім того, мінімум 3,3% від запропонованої переможцем суми він повинен буде надати «Київпастрансу» на створення транспортної інфраструктури Києва (закупівля та ремонт рухомого складу, наприклад). Таким чином, отримати КП в результаті аукціону хоче мінімум 11 млн грн.

Натомість інвестори отримають право 10 років займатися торгівлею в кіоску, вбудованому в зупинний комплекс. Як розповів нам директор управління торгівлі КМДА Денис Пікалов, торгувати в кіосках на зупинках можна буде, відповідно до Закону України «Про роздрібній торгівлі», сигаретами, пресою, побутовою хімією, сухариками, шоколадками, а також кондитерськими виробами при наявності холодильного обладнання та дозволів. Виняток – алкоголь, продаж якого заборонена рішенням Київради.

У той же час нинішні власники кіосків називають майбутній аукціон переділом сфери бізнесу.

Як розповів голова Асоціації малого і середнього бізнесу Руслан Соболь, аукціон організований так, щоб кращі зупинки дісталися великому бізнесу.

Популярне: Звіт про доходи тепер повинен подавати кожен, хто …: У Мінфіні представили новий законопроект

«Вкласти такі гроші можуть дозволити собі лише великі підприємці, вже торгують на зупинках Києва. Таким чином влада хоче вигнати з бізнесу дрібних підприємців, у яких в розпорядженні торгові точки на одній-двох прибуткових зупинках, і передати всі монополістам», – говорить він.

З ним згодні й інші підприємці.

«Це ні що інше як переділ бізнесу, це робиться в інтересах тютюнових королів. Зупинки розподілили на аукціоні так, що 240 найпопулярніших, біля станцій метро і в центрі, потраплять в одні руки. Зараз в більшість з них інвестує фірма, яка торгує сигаретами. В КІА та «Київпастрансі» нам так і не пояснили, за якою логікою розподіляли комплекси, але вже зараз зрозуміло, що зроблено це під тютюнове лобі. Замість шоколадок, булочок і журналів зупинки окупують сигаретні кіоски », – гоаоріт власник кількох кіосків в центрі Євген Данилюк.

У відділі маркетингу фірми, якій належать тютюнові кіоски в Києві, не стали це питання коментувати, але не виключають участі в конкурсі. А в департаменті економіки та інвестицій КМДА на питання, з чим пов’язано нерівномірний розподіл зупинок по лотах, відповідати відмовилися, попросивши вислати запит.

 


                         



Коментарі