Головні Новини
Подобається

Важлива інформація про монетизацію субсидій: які зміни очікують українців найближчим часом?

07/12/2017
Важлива інформація про монетизацію субсидій: які зміни очікують українців найближчим часом?

Після опалювального сезону 2017-2018 років планується перевести частину платежів на звичайні поточні рахунки підприємств, які надають послуги


Про це “Народна Правда” пише з посиланням на статтю заступника міністра фінансів Сергія Марченка для “Дзеркала тижня”.

Мінфін пропонує провести монетизацію субсидій на оплату ЖКП у два етапи: на рівні підприємств, що надають послуги; на рівні споживачів послуг.

Для цього потрібно:

— запустити процес належної верифікації (процедуру підтвердження особи. — Ред.) субсидій для виключення з їхнього числа тих, хто приховує справжній рівень доходів;

— створити відкриту базу даних субсидіантів, отримання даних про розмір фактичного споживання ними послуг;

— створити і запустити платіжну систему, при якій буде чітко зрозуміло, що субсидіант своєчасно розрахується за надані житлово-комунальні послуги, а залишок зможе витратити на енергоефективні заходи або на власний розсуд.

Щоб змінити систему розрахунків, потрібно:

— провести монетизацію розрахунків по субсидіях на рівні підприємств-надавачів послуги;

— здійснити необхідні кроки для підготовки системи до проведення монетизації субсидій на рівні домогосподарств (створення необхідної інфраструктури, створення єдиного реєстру та бази даних субсидіантов, їхня верифікація тощо).

— провести монетизацію субсидій на рівні домогосподарств.

За словами Марченка, зараз ми перебуваємо на першому етапі. Його мета — перейти на розрахунки «живими» грошима по субсидіях між виконавцями послуг і державою. Тобто зараз підприємства, що забезпечують населення різними комунальними послугами, не отримують від держави гроші, а забирають цю різницю газом тощо.

Після опалювального сезону 2017-2018 років планується перевести частину платежів на звичайні поточні рахунки підприємств, які надають послуги.

За словами заступника міністра фінансів, це створить можливості для підприємств, які хочуть працювати з населенням, і відкриє шлях до прямого перерахування субсидій домогосподарствам, які самостійно зможуть розраховуватися за комунальні послуги.

Надалі перерахування субсидії здійснюватиме безпосередньо Держказначейство без будь-яких протоколів.

— субсидії будуть перераховувати за фактично спожиті енергоносії та надані послуги. Це дозволить уникнути ситуацій, коли виконавці отримують більший обсяг субсидій, аніж спожили домогосподарства;

— будуть чітко встановлені строки проведення розрахунків — до 24-го числа кожного місяця, що гарантуватиме своєчасність оплати.

Нагадаємо, фахівець програм з європейської інтеграції Dixi Group Денис Назаренко розповів, що монетизація субсидій в Україні почне діяти на рівні побутового споживача.

“Монетизація реально буде спонукати споживачів економити енергоресурси. На сьогодні комунальні субсидії отримують близько 60% домогосподарств. Якщо ціна на газ підвищиться, кількість субсидіантів зросте”, – вважає він.

Популярне: Відпустка для догляду за дитиною: як правильно оформити і які права мають батьки

9 листопада Верховна Рада прийняла законопроект про житлово-комунальні послуги, який регулює відносини між постачальниками і споживачами комунальних послуг, визначає правила обліку їх споживання в багатоквартирному будинку, і вводить монетизацію субсидій – виплату комунальних субсидій українцям реальними коштами.

Разом з тим, поки що уряд схвалив монетизацію субсидій на рівні підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) з січня наступного року.

Згідно з попередніми повідомленнями, завершено розробку проекту постанови уряду про введення монетизації субсидій для теплокомуненерго.


                         



Коментарі