Махінації
Подобається

Чому українців масово обманюють при працевлаштуванні за кордоном?

24/11/2017
Чому українців масово обманюють при працевлаштуванні за кордоном?

Шахраї вигадують нові маніпуляції, щоб заманити українців на роботу за кордоном і отримати від цього зиск. З’являють напіванонімні контори та агентства, які користуються довірою українців та відбирають обіцяні гроші.

Про це повідомляє “Народна Правда”.

Консульства та посольства зазначають, що жодні структури не можуть пришвидшити процес отримання візи. Посприяти можна лише у зборі необхідних документів. Тому допомогу в терміновому оформленні візи, як правило, пропонують самозванці.

«Деякі шахраї йдуть далі і просто вклеюють в закордонні паспорти підроблені візи. Такий обман виявляється при перетині кордону і вам надовго буде замовлений шлях в потрібну країну», – розповіла hr-консультант Анна Шкумат.

Популярне: Під загрозою опинився тіньовий обіг пального в Україні

Після затвердження безвізового режиму розпочалися махінації із біометричними паспортами. В інтернеті часто публікуються оголошення про набір робітників у Європу за новим паспортом. При цьому обіцяють легальну роботу.

«Кандидатам на роботу необхідно розуміти, що такий легальної роботи для некваліфікованих працівників немає. Виняток становлять фахівці в IT сфері, інженери, архітектори і т.д., але вони повинні знати мову і їм дійсно оформляються робочі візи», – попередила директор агентства з працевлаштування за кордоном Work Garant Тетяна Бугакова.

Окрім цього, шахраї можуть продавати запрошення на роботу і відкривати на їх базі національні візи. Така схема діє, коли купується запрошення в однієї людини, відкривається віза, а потім відбувається влаштування вже до реального роботодавця. Також поширеними є підписання договорів, які не відповідають дійсності. Часто не співпадають домовленості щодо оплати та кількості робочих годин. Іноді агентства намагаються взяти незаконні комісійні кошти за документи.

Не менш популярними є оформлення візи в Польщу, а за фактом відбувається працевлаштування в Германії, Латвії, Чехії тощо. Відомо, що польські будівельні компанії мають контракти з іншими країни Європи, але легальна схема діє лише за умови наявності в робітника договору із польською компанією та відрядження не більше, ніж на три місяці. Якщо робітник немає жодної кваліфікації, то швидше за все буде за кордоном працювати нелегально.

Ізраїльські роботодавці пропонують українцям їхати туди як туристу, а потім закріплювати за собою статус біженця. Про легальне працевлаштування не може бути і мови, а тому відповідно ніяких гарантій щодо прав працівника. Нещодавно з’явилися випадки, коли іноземних громадян, які працювали в транспортній сфері штрафували за порушення Правил дорожнього руху (ПДР). Оскільки європейське законодавство дозволяє нести відпоідальність не фактичного власнику рухомого майна, а фізичній особі, яка на той момент була за кермом, то роботодавці часто користуються цією ситуацією і змушують українських водіїв відшкодовувати кошти.

“Якщо взяти ситуацію з іноземцями, то роботодавці такі штрафи« вішають »на звільнених співробітників вказуючи, що саме вони були в автомобілі. У таких випадках потрібно вислати відповідь на лист зі штрафом. Вказавши, що ви не маєте до цього факту ніякого відношення, і докази, які це підтверджують, наприклад, штамп про перетин кордону, який підтверджує, що в момент скоєння ви перебували в іншій країні », – каже Ірина Мізіна.

За працевлаштування в Європі необхідно зважати на ліцензії посередника, який сприяє у пошуках. Компанія повинна мати офіційний юридичний статус, тобто документи, ліцензії та статут відповідно до законодавства. Також посередник зобов’язаний показати договір з іноземною фірмою. Важливо перевірити всю інформацію про фірму. Джерелами можуть бути ЗМІ, відгуки в інтернеті, дані про реєстрацію, розташування, сферу діяльності тощо.

Кошти бажано переводити лише на офіційні банківські рахунки. Оскільки перерахування коштів через міжнародні платіжні системи або кредитні карти не передбачають підтверження факту платежу. Варто відзначити, що оплата авансу до підписання договору з реальним роботодавцем є обманом, тому неприпустима. Клієнти розповідали про посередників, які заманювали демагогією про високі зарплати та комфортні умови праці. А після підписання договору і отримання авансу просто зникали.

Клієнт має право на повну та правдиву інформацію про майбутнє робоче місце. А саме, графік роботи, діяльність роботодавця, розмір зарплати, умови проживання, медичне та соціальне страхування, особливості проїзду та інші елементи працевлаштування. Контракт повинен бути написаний рідною мовою. Махінації часто полягають у наданні абстрактної загальної інформації, без ознайомлення із усіма нюансами трудового договору.

Варто пам’ятати, що не можна віддавати оригінал паспорта. Для потенційних роботодавців потрібні лише копії документів, оригінал необхідно показувати лише прикордонникам. «Не варто віддавати роботодавцю і оригінал диплома про освіту – краще обмежитися копіями документів, якщо це передбачено місцевим законодавством. Це попередить протиправне заволодіння документами і незаконне маніпулювання працівником з боку роботодавця», – зауважив Андрій Агафонов.

 


                         



Коментарі