Економіка України
Подобається

Стало відомо чому зростають ціни на бензин

22/10/2017
Стало відомо чому зростають ціни на бензин

Не встигли українські водії оговтатися від цін на скраплений газ , як вгору поповзли роздрібні ціни на бензин і дизель. За останні три тижні вся паливна лінійка на автозаправних станціях в середньому подорожчала на 1,6 грн / літр. У чому причини такого зростання і чого чекати від цін на бензин.

Популярне: Медична реформа: депутат оприлюднила прайс-лист для медичних установ

Особливості ринку

Ціна на бензин почала зростати з 7 вересня. За три тижні, за даними НТЦ "Психея" , середня вартість на АЗС змінилася таким чином:

– А-92: плюс 1.72 грн / л – з 23.63 до 25.35 грн / л;

– А-95: плюс 1.66 грн / л – з 24.87 до 26.53 грн / л;

– ДП: плюс 1.65 грн. / Л – c 22.09 до 23.74 грн / літр.

Зрозуміло, зростання на 7% не йде ні в яке порівняння з 40-процентним приростом на автогаз . Та й не можна сказати, що ринок застали зненацька: ще в кінці серпня багато експертних прогнозів говорили про такий сценарій.

Корінь ситуації криється у специфіці українського ринку. А саме – в залежності від імпортного палива: Україна імпортує приблизно 80% всіх нафтопродуктів. Якщо взяти марку А-95 (майже 82% – імпорт), то 60% – з Білорусі, також завозять з Литви, Польщі, Угорщини, Греції та Румунії.

Така особливість диктує і фактори, що визначають вартість пального: курс гривні і котирування на нафту і нафтопродукти на світових біржах. Тому зростання цін на нафтопродукти за кордоном і ослаблення курсу гривні обумовлює і зростання цін на роздрібне паливо на АЗС в Україні.


                         



Коментарі