Економіка України
Подобається

Пенсія після реформи: коли українці виходитимуть на заслужений відпочинок

21/10/2017
Пенсія після реформи: коли українці виходитимуть на заслужений відпочинок

Прийнята українським парламентом реформа не передбачає прямого підвищення пенсійного віку. Однак деяким українцям все ж доведеться відкласти вихід на заслужений відпочинок, так як в країні вводять вимоги до страхового стажу.

Популярне: Медична реформа: депутат оприлюднила прайс-лист для медичних установ

Змінювати норми будуть поетапно. Так, спочатку для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років стажу. При стажі 15 – 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, менш 15 років – в 65 років. Однак нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на 1 рік кожні 12 місяців до 2028 року.

Таким чином, з 2028 роки для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. У Пенсійному фонді прогнозують, що до цього моменту такий стаж матимуть лише 45% українців, від є інші 55% вийдуть на пенсії вже пізніше 60 років.

Люди, у яких немає страхового стажу, можуть претендувати на соцдопомогу при досягненні 63 років. Обсяг допомоги буде визначатися виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера. При наявності мінімум 40 років стажу піти на пенсію вийде раніше 60 років.

В цілому, щоб мати право на пенсію знадобиться 15 років стажу. Правда, відправитися на заслужений відпочинок доведеться не в 60 років, а пізніше.

Крім того, в парламенті вирішили залишити можливість для кожного українця докупити собі страховий стаж. При цьому один рік буде коштувати майже 17 тис. Грн, а 5 років (максимальна кількість) – 84 480 грн.

Що зараховується до стажу?

У первісному урядовому варіанті пенсійної реформи до страхового стажу повинні були входити тільки роки, проведені на офіційній роботі з «білою» зарплатою. Саме в такому випадку працівник робить регулярні пенсійні відрахування. При цьому декретну відпустку, наприклад, зі стажу хотіли зовсім прибрати.

Однак при підготовці реформи до другого читання в парламенті добилися того, що в стаж також зараховуватимуться:

-навчання на бюджеті в вузах на денній формі;

-декретний відпустку – для тих, хто був у ньому з 2004 по 2013 року також ще відпустку по догляду за дитиною до 6 років (з 2004 року);

-предпрінімательство «спрощенці» (з 1998 по 30 червня 2000 року, з липня 2000 по кінець 2017 року);
військова служба (до кінця 2017 року).

Також в Раді відмовилися підвищувати до 15% ЄСВ для підприємств з шкідливими умовами праці з першого і другого списків.


                         



Коментарі