Економіка України
Подобається

В Києві стрімко падають ціни на житло. Експерти назвали причину

19/10/2017
В Києві стрімко падають ціни на житло. Експерти назвали причину

На ринку вторинного житла в Україні спостерігається поступове зниження цін, а також підвищення попиту – експерти прогнозують збереження цієї тенденції як мінімум до кінця року.

Популярне: Що зміниться? Гучний старт медичної реформи: все, що ви хотіли знати про неї

У міру зниження ціни спостерігається і зростаючий попит, якого не було в минулому.

Зазначається, що середня вартість "вторинки" знижується по всій території України майже рівномірно, з більш глибоким просіданням у невеликих містах.

Відповідно до щомісячного звіту інформаційно-аналітичного порталу "Столична нерухомість", у серпні 2017 р середня ціна кв.м у Києві зменшилася на 1,5% порівняно з липнем і склала 32,128 тис. грн/кв.м. А з серпня 2016 р квартири на вторинному ринку в Києві подешевшали в середньому вже на 7,9%.

"Якщо в січні 2016 року в Києві було 194 угоди купівлі-продажу, а в серпні 2016 року – 488, то вже в січні, який зазвичай "мертвий", – 236 угод, а в серпні 2017 го – 703. Купувати стали активніше: на ринку нерухомості зберігається відкладений попит ще з часів кризи. Тепер же українці можуть зловити варіант по кишені", – заявив головний аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

При такому розкладі стала зменшуватися кількість представлених до продажу квартир – у серпні 2017 року, порівняно з липнем, на 2%, до 19 629 об'єктів. Пояснення просте: деякі господарі зняли з продажу свої "маєтки", вирішивши почекати більш вдалого для продажу часу.

В агентствах нерухомості зазначають, що в структурі пропозиції "вторинки" переважають трикімнатні квартири. Цей факт підтверджують і аналітики: вони порахували, що на ринку "однушки" займають 28%, "двушки" – 32%, "троячки" – 33%, а чотирикімнатні квартири – всього 7%.

Столичні брокери зазначають, що правий берег за пропозиціями житла багатший (виняток становить центр), ніж лівий. Зокрема, в Дарницькому районі частка від усіх пропозицій становить 16%, Голосіївському – 14%, Печерському – 13%, Шевченківському – 11%, Дніпровському і Солом'янському – по 10%, а в Святошинському – 8%. Найменша частка представлених до продажу квартир – в Оболонському районі – 7%, Деснянському – 6% і Подільському – 5%.

При цьому преміум-сегмент дешевшає активніше, ніж інші: через зниження купівельного попиту залучити покупця можна тільки привабливою ціною.

Через падіння попиту на цей сегмент нерухомості пропозицій продажу стає все менше. Наприклад, у Подільському районі порівняно з липнем кількість пропозицій зменшилася на 15%. Збільшення пропозиції спостерігалося тільки в Печерському районі (на 0,5%), де йде активна забудова.

Експерти прогнозують, що до кінця року ціни продовжать знижуватися (незважаючи на те, що "дном" багато хто називав вартість ще два роки тому), і втратять не менше 5-10%.
 


                         



Коментарі