Економіка України
Подобається

Внесли законопроект, який передбачає обов’язкове маркування товарів з ГМО

12/10/2017
Внесли законопроект, який передбачає обов’язкове маркування товарів з ГМО

На розгляд Верховної Ради подали законопроект №7186 «Про державний контроль за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості». Відповідний документ з'явився на сайті парламенту, який  дозволить контролювати створення, використання, продаж, перевезення, транзит і вивчення ГМО-продукції

Як зазначають, ініціаторами законопроекту стали 17 народних депутатів на чолі з нардепом від БПП, представником комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Миколою Люшняком. Більшість авторів – представники цього самого комітету. Законопроект стосується сортів рослин, насіння і садивного матеріалу, пород тварин, мікробіологічних сільськогосподарських препаратів. Водночас документ не стосується медикаментів для людей чи тварин, а також методів зміни генетики, що не є генною модифікацією.

Представник комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Андрій Вадатурський заявив, що в Україні сьогодні використання ГМО не є врегульованим належним чином. За його словами, ГМ-продукцію заборонено, але вміст ГМО ніхто не перевіряє. «Тож є тіньовий ринок, а українці не знають, споживають вони органічну продукцію чи із вмістом ГМО. Візьмемо, наприклад, сою. З вирощеної в Україні сої – до 90% це генетично модифіковані сорти. Забийте у пошук в інтернеті «купити насіння ГМО-сої в Україні» і знайдете сотні посилань на продавців. Така сама ситуація з рапсом, і вже з’являються ГМО-сорти кукурудзи. Я вже не кажу про м’ясо, про корми з ГМО, які до України імпортуються», – зазначив Вадатурський.

У роз'яснювальній записці законопроекту мовиться, що станом на 2016 рік 38 країн світу офіційно заборонили ГМ-продукцію (серед них Болгарія, Хорватія, Франція, Німеччина, Італія, Литва, Молдова, Швейцарія тощо). Україна також у цьому переліку, однак із позначкою, що заборону ігнорують, а країна сильно забруднена ГМ-продукцією.


Документ передбачає, що продукцію із вмістом домішок ГМО будуть маркувати. З етикеток пропонують забрати маркування «Без ГМО» і замінити його написом «Цей продукт містить ГМО». Пороговий вміст – 0,9% принаймні в одному з інгридієнтів. Маркування має містити дані про відносну кількість ГМО в загальній масі всього продукту. Не маркуватимуть тільки ті товари, в яких технічно неможливо виявити ГМО: олія, цукор, соєвий соус, алкоголь тощо.

Вимоги до маркування визначить Держпродспоживслужба, вона ж контролюватиме виконання правил.


                         



Коментарі