Економіка світу
Подобається

Чи може Каталонія потопити економіку ЄС? Дізнайтеся тут

12/10/2017
Чи може Каталонія потопити економіку ЄС? Дізнайтеся тут

З дня проведення референдуму про відділення Каталонії від Іспанії пройшов тиждень. 9 жовтня буде розставлено крапки над "і".

Каталонці кажуть, що підуть до кінця і таки оголосять про незалежність, Мадрид жорстко погрожує: Барселона може заявляти що завгодно, але піти нікому не дадуть. "На захист демократії, конституції і свободи ми зберігаємо єдність Іспанії. Ви не самотні": це висловлювання прем'єра Іспанії Маріано Рахоя викликало в Twitter хештаг #RecuperemElSeny (Ми відновлюємо здоровий глузд), з яким у ці вихідні вийшли на вулиці ті, хто не хоче відділення, пише La Repubblica.

Сім днів після референдуму виявилися дуже показовими, і мали б змусити сторони одуматися: ринки і в самій Іспанії, і в Євросоюзі відреагували знаково вже на першому етапі політичної кризи. Найгостріше очікується на другому, а якщо переговори вийдуть на збройну ескалацію, все буде набагато гірше.

У постреферендумний понеділок, 2 жовтня, біржовий індекс Ibex 35 опустився на 1,15% до 10 262 пунктів, а боргові папери Іспанії знизилися – прибутковість виросла майже в два рази – до 1.68%. Європейські ринки відреагували по-різному, що говорить про шок.

Звичайно ж, оскільки Іспанія входить у єврозону, невпевненість передалася і єдиній європейській валюті.

Якщо 29 вересня за євро давали $1.1814, то 2 жовтня валюта оновила півторамісячний мінімум, опустившись до $1.1745. При цьому динаміка зберігається: євро навіть якщо відіграє, пізніше опускається ще нижче.

Втім, реакція євровалюти дуже обмежена, тому що референдум у Каталонії не розглядається як загальна проблема єврозони – це приватні труднощі. На настрій більше тисне ФРС, яка до кінця року повинна прийняти рішення про зниження облікової ставки. Відповідно, курс долара буде зміцнюватися через регуляторну політику США, а події, подібні каталонським, тільки підштовхнуть світових інвесторів до американських активів.

Уже зараз європейська економіка програє: ще в кінці 2016 року аналітики передрікали, що європейці вперше за п'ять років виграють боротьбу за зростання на фондовому ринку, проте не зрослося. Ринок лістингу Європа теж програла. Втім, навіть після Brexit вдалося вистояти і показати, що можна подолати сильні потрясіння. І все-таки Іспанія (а Каталонія окремо) – не Великобританія, а значить, можна сподіватися на швидку зміну тренда. Але тільки в тому випадку, якщо сторони вирішать конфлікт мирним шляхом.

Іспанії загрожує банкрутство?

Дійсно, Каталонія є четвертим за багатством регіоном Іспанії: тут зосереджено найбільш високотехнологічне виробництво і одне з улюблених місць туристів з усього світу (чверть усіх туристів, що відвідали Іспанію в 2016 році, приїхали саме в Каталонію). Сюди надходять 14% інвестицій, втім, Мадрид отримує 64%. Втім, з автономії з 2012 року пішли 2300 компаній, а в останні два роки щодня – по два підприємства.

Каталонія становить 20% іспанської економіки і відправляє в загальний бюджет 8,5-11 млрд євро в рік. Якщо в середньому по країні середній дохід на душу населення становить 24 000 євро в рік, то в Каталонії – 28 600 євро в рік. З безробіттям в автономії справи йдуть краще, ніж у багатьох інших іспанських регіонах: якщо в середньому по країні 17,2%, то в Каталонії – 13,2%.

Однак варто зазначити, що частково своїм багатством каталонці зобов'язані центральній владі: майже 30% всіх грошей, виділених державою на порятунок економіки в умовах кризи, довелося саме на Каталонію – 67,4 млрд євро. Із загального іспанського котла фінансувалися і модернізація аеропорту Барселони, і будівництво найбільших авто- і з/д-магістралей. Таких вливань не бачила жодна інша автономія.

Тому численні експерти в сфері інвестицій стверджують, що якщо каталонці думають, що без Іспанії вони будуть купатися в золоті, вони сильно помиляються. Хоча б тому, що продукція, яка виробляється в промислово розвиненій Каталонії, на 90% реалізується в самій Іспанії. А перебудуватися і диверсифікувати бізнес швидко не вийде.

На сьогоднішній день державний борг Іспанії становить 99,4% ВВП, а з втратою п'ятої частини економіки досягне 124% ВВП. Це вдвічі вище, ніж допускається маастріхтськими критеріями про введення єдиної валюти, і другий рекордний показник у зоні євро (вище тільки у Греції).


 Дивіться також: Де в Україні можна купити техніку за безцінь

Втрата доходів від Каталонії збільшить дефіцит бюджету Іспанії, що сильно підвищує ймовірність банкрутства. Мадриду, швидше за все, буде потрібна допомога від влади Євросоюзу. Але якщо Іспанія може затягнути паски, щоб залишитися в єврозоні, то у Каталонії так не вийде: по-перше, ніхто не допоможе, оскільки незалежність автономії ніхто і не визнає; по-друге, щоб вижити, Барселоні доведеться вводити режим жорсткої економії з підвищенням податків, ручним регулюванням, збільшенням фінансування держапарату, затвердженням власної валюти і так далі.

У цілому розділення Каталонії й Іспанії в перші рік-два принесе негативні економічні наслідки для обох сторін:, почнеться міграція, скоротяться робочі місця, впадуть доходи в сфері торгівлі і туризму.

 


                         



Коментарі