Економіка світу
Подобається

Стало відомо про співпрацю Польщі та “ЛНР”

04/10/2017
Стало відомо про співпрацю Польщі та “ЛНР”

Вугілля класу антрацит, який добувають на окупованого Донбасу, купує Польща

Антрацит вагонами вивозиться через територію РФ. При цьому доходи від продажу вугілля йдуть голові, так званої “ЛНР” Ігорю Плотницькому.

При цьому експорт вугілля в Польщу здійснює безпосередньо польська компанія Doncoaltrade. За даними польського держреєстру, основним акціонером компанії є “екс-заступник міністра енергетики “ЛНР” Олександр Мельничук. Другим акціонером компанії значиться такий собі Роман Зюков, син колишнього першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Зюкова. У 2014 році він продав свою частку Мельничуку.

В результаті компанія Doncoaltrade відправляє в Росію вугілля з шахт та копанок за ціною в $22 за тонну, а вже з РФ до Польщі йдуть поїзда з вугіллям по $140.

Незважаючи на те, що в Україні експорт з “ЛНР” визнається контрабандою, в Росії антрацит офіційно відносять до імпорту з України. Адже компанія-експортер офіційно зареєстрована в Києві.

популярне: Хто краде гроші зі смартфонів українців

Наразі поки не відомо, яка кількість вугілля від компанії Мельничука вже завезено до Польщі. В цій країні існує заборона тільки на експорт з Криму.

Водночас таку схему підтвердив голова Східної правозахисної групи Павло Лисянський. На його думку, з кожної тонни вугілля з “ЛНР” до кишені Плотницького “капало” 500 гривень.


                         



Коментарі