Економіка України
Подобається

Олігархи створюють нову монополію: куди потечуть гроші українців

04/10/2017
Олігархи створюють нову монополію: куди потечуть гроші українців

Одна монополія замінить іншу. За оцінкою експерта, в цьому сенс створення нової структури, яка буде продавати газ населенню.

В ефірі Politeka on-line екс-начальник Управління зі зв’язків з громадськістю НАК “Нафтогаз України”, незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський пояснив, кому вигідне створення нової компанії з продажу газу населенню.

НАК “Нафтогаз України” створив нову структуру – ТОВ “Газопостачальна компанія” Нафтогаз України “, основним видом діяльності якої стане продаж газу населенню. На думку Землянського, ця компанія просто замінить собою« Газзбут », який контролювався групою Дмитра Фірташа.

«Облгази розпалися на дві компанії: облгаз і, умовно кажучи, облгазменеджмент. Одна компанія займається транспортною роботою, транспортуванням, доставкою газу до споживачів. Друга компанія займається договорами і за це бере свою моржу, свій відсоток. Говорити про те, що структура, яка створюється НАК Нафтогаз, не братиме цей відсоток? Буде. Тому що вам як мінімум треба обслуговувати операційну діяльність. Папір купувати, щоб платіжки друкувати», – говорить експерт.

Дивіться також: Де в Україні можна купити техніку за безцінь

Землянський впевнений, що станеться просто заміна фігур, і буде створена нова монополія під керівництвом нинішнього голови правління НАК Нафтогаз України Андрія Коболєва.

«Контроль над природною монополією, більшою її частиною, перебуває у пана Фірташа. Піде Регіональна газова компанія, значить, контроль перейде до пана Коболєва. Тобто контроль перейде до людей, що стоять за паном Коболєвим. І компанії, яка буде створена», – зазначив Землянський.

Експерт каже, що, шукаючи причини створення нової структури, потрібно дивитися, кому це насамперед вигідно. Ініціатива, зазвичай, виходить від того, на чию сторону «потечуть гроші».

 


                         



Коментарі