Економіка світу
Подобається

Ціна на нафту побила дворічний рекорд

26/09/2017
Ціна на нафту побила дворічний рекорд

Ціни на нафту продовжують рости у вівторок після стрибка до максимального рівня більш ніж за два роки, пише MarketWatch.

ПопулярнЕ: Визначено найулюбленішу чоловічу зачіску серед жінок

Так, вартість листопадових ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures вранці 26 вересня становила 59,38 долара за барель. За підсумками попередньої сесії контракт подорожчав до 59,02 долара, що, за даними FactSet, є максимумом з липня 2015 року. Ціна ф'ючерсу на нафту WTI на листопад на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) збільшилася до 52,32 долара за барель.

З червня нафта WTI подорожчала більш ніж на 20%, що говорить про початок "бичачого" тренда на ринку.

"Підтримку нафтовому ринку в останні тижні надавали, в першу чергу, сигнали того, що зусилля ОПЕК і Росії щодо скорочення надлишку пропозиції нафти на світовому ринку приносять хороші результати. Розмови про те, що угода про обмеження видобутку може бути продовжено, зміцнює впевненість інвесторів в можливості стійкого ралі", – зазначив аналітик Forex Фавад Разакзада.

Як відомо, ОПЕК і 10 не входять в картель нафтовидобувних країн, включаючи Росію, в кінці 2016 року домовилися скоротити виробництво нафти на 1,8 млн барелів на добу (б/д) порівняно з піковим рівнем жовтня 2016 року. Експортери нафти розраховували таким чином вирішити проблему надлишкових поставок чорного золота на світовий ринок і підтримати ціни.

В травнем 2017 року термін дії угоди був продовжений до березня 2018 року. За останній час деякі з нафтовидобувних країн, що беруть участь в угоді, дали зрозуміти, що готові продовжити термін його дії до кінця 2018 року.

Додаткову підтримку цінам на нафту подали заяви президента Туреччини Реджепа Ердогана про можливість заморожування закупівель нафти і газу з Іракського Курдистану, який готується провести референдум про незалежність.

Так, Іракський Курдистан може переправляти нафту в обсязі близько 700 тис. Барелів на добу через турецький порт Джейхан, і втрата таких істотних поставок може позначитися на нафтовому ринку, зазначають експерти.


                         



Коментарі