Економіка України
Подобається

“Хороші новини”: Україні стане легше платити за боргами

19/09/2017
“Хороші новини”: Україні стане легше платити за боргами

Новий випуск єврооблігацій і викуп коротких паперів поліпшить валютну ліквідність уряду і зменшить розмір виплат за зовнішнім боргом найближчими роками. Таку думку висловила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

Популярне: Центр Google розробляє машини з автопілотом

"За нашою оцінкою, залишки валютних коштів на рахунках уряду після закінчення транзакції становитимуть 2,4 млрд (в тому числі 1,1 млрд коштів, конфіскованих у соратників Віктора Януковича). Цієї суми буде достатньо, щоб профінансувати заплановані виплати з зовнішнього і внутрішнього валютного боргу принаймні до лютого 2018 року (або навіть довше, якщо доларові ОВДП рефінансуватимуться). Водночас, викуп коротких єврооблігацій трохи скоротить обсяг виплат за зовнішнім боргом 2019 і 2020 рр., до 6,3 млрд і 5,7 млрд доларів відповідно", – пояснила Бєлан.

Аналітик зазначила, що, тим не менш, виплати за зовнішнім боргом в найближчі два роки залишаться значними.

"Загальний обсяг виплат за зовнішніми боргами державного сектора 2018 і 2019 років становитиме більше 10 млрд доларів, в тому числі 7,6 млрд доларів необхідно буде виплатити з бюджету. Крім того, в найближчі два роки погашатимуться валютні ОВДП на суму 3 млрд доларів", – зазначила Бєлан.

На думку експерта, успішне розміщення Міністерством фінансів єврооблігацій було пов'язано зі сприятливою ситуацією на зовнішніх ринках і позитивними очікуваннями інвесторів щодо програми МВФ.

"Щоб впоратися зі зростаючими виплатами в передвиборний період, владі необхідно залишатися в програмі МВФ", – резюмувала Бєлан.


                         



Коментарі