Економіка України
Подобається

Держава частково позбуватиметься банків – НБУ

19/09/2017
Держава частково позбуватиметься банків – НБУ

В Україні найближчими роками знизиться частка державного сектора в банківській системі. Про це заявив виконуючий обов'язки голови Національного банку України (НБУ) Яків Смолій в інтерв'ю "Економічній правді".

Популярне: Центр Google розробляє машини з автопілотом

"Національний банк зацікавлений в тому, щоб частка державного сектора в банківській системі суттєво знизилася, і вирішити цю задачу можливо шляхом продажу банків або входження в їхній капітал інвесторів", – сказав він.

Смолій запевнив, що чотири держбанки в Україні є привабливими активами. "Адже всі їх проблеми з непрацюючим кредитним портфелем повністю зарезервовані, банкимають значну клієнтську базу, висококваліфікований персонал, хороші комісійні доходи, є операційно прибутковими", – додав Смолій.

За його словами, в найближчі 2-4 роки існує велика ймовірність продажу Укргазбанку.

"А щодо інших державних банків, то за цей час можлива поява міноритарних акціонерів з пакетом, близьким до 20%. Багато країн мають успішний досвід виходу державних банків на IPO, але для досягнення максимального ефекту необхідно позитивна статистика протягом декількох періодів, досвід у виплаті дивідендів і розвинене корпоративне управління", – сказав він.

Смолій додав, що разом з Мінфіном та міжнародними організаціями в НБУ підготували законопроект з корпоративного управління державних банків, а також працюють над проблемою повернення непрацюючих кредитів.


                         



Коментарі