Метал стане невразливим для води і бактерій

13/09/2017
Метал стане невразливим для води і бактерій

У природи завжди є чому повчитися. Так, наприклад, міжнародний колектив вчених, що працює над наданням металу водовідштовхувальних властивостей, знайшов рішення в пелюстках лотоса, передає Портал спецтехніки України.

Підглянувши ідею у листка лотоса, що володіє здатністю відштовхувати воду, дослідники для створення нових металевих поверхонь застосували так званий метод лазерного текстурування. Використовуючи особливі лазерні ріжучі пристрої, вони нанесли на поверхню металу мікрорельєф, що імітує малюнок листа лотоса. Вода від такої поверхні просто «відскакує», не маючи можливості затриматися.

 Відбувається це завдяки утворенню на металі мініатюрних повітряних каверн, які багаторазово зменшують розмір контактної площі між поверхнею і рідиною. Краплі води, потрапляючи на таку поверхню, згортаються в сфери, які тут же стікають без сліда. В результаті, контакт між поверхнею та водою зменшується на цілих 80%, а це означає, що і у бактерій не залишається шансу закріпитися на металі.


 Дивіться також: Де в Україні можна купити техніку за безцінь

Спочатку новий матеріал планують використовувати у виробництві різних ємностей і агрегатів для харчової і переробної промисловості, наприклад, для створення чанів і частин обладнання для молокозаводів. Зазвичай, на таких харчових виробництвах ємності, в яких містяться молочні продукти, задля уникнення бактеріального забруднення потрібно чистити кожну робочу зміну.

 На думку розробників, технологія TresClean надасть різних галузях промисловості додаткові можливості. Так, антибактеріальні властивості такого металу будуть корисні у виробництві медичних інструментів, поверхонь, які повинні залишатися стерильними, для виробництва побутових електроприладів і посуду.

Тепер же, як пояснює керівник проекту TresClean професор Лука Ромоли, «використання подібного металу знизить енерго-і трудовитрати в результаті меншої кількості очисних фаз. Наш метал дозволить знизити собівартість такого виробництва». Передбачається, що масовий випуск металевих поверхонь TresClean можна запустити протягом найближчих 1-2 років.


                         



Коментарі