Махінації
Подобається

“Поставив підпис – плати”: Як банки покривають шахрайські схеми своїх співробітників

03/09/2017
“Поставив підпис – плати”: Як банки покривають шахрайські схеми своїх співробітників

Стало відомо, чому банківські шахраї не несуть покарання за свої махінації

Експерти відзначають, що “класичних” грабіжників банків з числа звичайних громадян, регулярно карають за всією суворістю закону.

Однак, внутрішньобанківські махінації і шахрайство найчастіше закінчується м’яким покаранням мало не на словах.

«На Заході за фінансові махінації людина може отримати 15 років в’язниці. У нас – від трьох до п’яти, і є маса пом’якшуючих обставин, завдяки яким винні отримують умовні терміни. Це йде від безкарності керівників банків, які обікрали своїх вкладників, і поширюється на касирів”, – пояснюють експерти.

Вони відзначають, саме з цією метою, банки пролобіювали зміни кримінальної відповідальності за певними статтями в сторону пом’якшення. Також добре працює схема “поділитися зі слідчим”, який також допоможе пом’якшити вирок.

“І специфіка таких злочинів як раз в тому, що деякі люди йдуть на розкрадання, розуміючи, що частиною грошей доведеться поділитися зі слідчим, суддею і прокурором. І слідчий з самого початку зацікавлений в тому, щоб отримати хабар”, – вважає економічний експерт Олександр Охріменко.


популярне: Хто краде гроші зі смартфонів українців
 

Примітно, що банківські службовці, які попалися на крадіжці, часто продовжують працювати в фінансовій сфері. Навіть в разі, якщо судом було накладено заборону на зайняття певних посад.

“Крадуть касири, топ-менеджери. Тільки в різних розмірах. У випадку з касирами і операціоністами досить трудової книжки, записам якої ми довіряємо. Їм бажано мати досвід роботи в іншому банку або компанії і відповідні курси. У них не завжди навіть є вища освіта», – розповіли в одному з банків.


                         



Коментарі