Економіка світу
Подобається

Банкіри пояснили причину обвалу долара

08/08/2017
Банкіри пояснили причину обвалу долара

Стала відома причина обвалу курсу долара, з якого почався новий тиждень на міжбанку

Нагадаємо, долар впав відразу на 6 копійок, і зафіксувався до вечора 7 серпня на рівні 25,75-25,78 гривень за долар.

За словами директора департаменту казначейства Піреус Банку Ігоря Якобчука, до заяви НБУ про проведення аукціону котирування встигли просісти спочатку до 25,77-25,78 грн ./$, а потім і до 25,74-25,76 грн ./$. Котирування різко поповзли вниз, як тільки експортери стали в чергу на продаж валюти.

«В ході аукціону Нацбанк в буквальному сенсі «завалили» валютою, регулятор викупив на ринку весь заявлений обсяг. Після аукціону на міжбанку залишалося чимало валюти, в зв’язку з чим НБУ був змушений у другій половині дня знову вийти на ринок з валютною інтервенцією. В результаті дій Нацбанку курс долара до завершення дня зміг втриматися на рівнях 25,75-25,78 грн ./$ », – уточнив начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський.


популярне: Хто краде гроші зі смартфонів українців

По суті міжбанк вирівнявся під цінник регулятора, який поставив курс відсікання аукціону на рівні 25,78 грн ./$. При цьому чиновники прорахувалися з заявленим обсягом: замість того, щоб призначати свої рекордні $ 100 млн., вони заявили $ 50 млн. Стільки в результаті і придбали, а не запропоновані ним $ 74,6 млн. Ще близько $ 8 млн. Центробанк придбав пізніше в режимі найкращого курсу, який виявився трохи нижче аукціонної ціни – 25,77 грн ./$.

Регулятор, на думку банкірів, став сьогодні головною дійовою особою на ринку. Якби не його придбання, багато хто не зміг би виконати вимоги щодо обов’язкового продажу 50% валютної виручки. Оскільки купівля долара іноземними інвесторами, що домінувала на минулому тижні, зійшла нанівець.

«Скорочення попиту на безготівковому ринку викликано в першу чергу завершенням періоду покупки компаніями долара під репатріацію дивідендів і, звичайно ж, стандартними сезонними факторами», – підтвердив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

У той же час придбання чиновників не дали ще сильніше зміцнити гривню.


                         



Коментарі