Махінації
Подобається

Кредити по-новому: як захистити себе від шахраїв

07/08/2017
Кредити по-новому: як захистити себе від шахраїв

За українськими позичальниками хочуть пильніше стежити: щоб не шахраювали ні вони, ні з ними

Перед канікулами комітет Верховної Ради з фінансів і банківської діяльності зареєстрував законопроект, яким вносять зміни в діючі правила оформлення позик. Голова правління Першого всеукраїнського бюро кредитних історій (БКІ) Антоніна Паламарчук пояснила, що чекає українців.

Причин змінювати законодавство, що регулює роботу з кредитними історіями позичальників, вона називає кілька, але всі вони зводяться до єдиної мети: зробити ринок прозорим для всіх його учасників.

За словами експерта, одним з головних нововведень є те, що законопроектом вводиться обов’язкова передача даних в БКІ усіма кредитними організаціями. Винятків не буде (за порушення в законопроекті передбачені штрафи в 100 і 1000 неоподатковуваних мінімумів). Кредитні організації самі визначать, з яким з чотирьох бюро вони будуть працювати.


популярне: Хто краде гроші зі смартфонів українців

Щоб убезпечити себе від шахраїв, людина може замовити моніторинг кредитної історії. І йому будуть приходити повідомлення на електронку про дії з його історією: чи відображено там погашення, поява прострочення. Досить зайти на сайт і зареєструвати свої дані – і тут же отримаєте відомості про надані кредити.

Найімовірніше, законопроект буде прийнятий восени. Передбачено, що документ набуде чинності через три місяці після опублікування. І в ньому обговорено якийсь перехідний період на підключення усіма кредитними організаціями відповідного програмного забезпечення.

Нагадаємо, українці стали рідше платити за комуналку, а отже нарощувати борги. Про це говорить Держслужба статистики.


                         



Коментарі