Економіка України
Подобається

На скільки днів і коли українцям дозволено брати відпустку

28/07/2017
На скільки днів і коли українцям дозволено брати відпустку

Як правильно розраховувати відпустку

На скільки днів і коли українцям дозволено брати відпусткуДотримання прав у відносинах з роботодавцем повноцінно можливі при офіційному працевлаштуванні.

Працівник має право на заміну грошовою компенсацією частини щорічної відпустки. Основною умовою для цього є використання працівником в обов’язковому порядку 24 календарних днів щорічної відпустки. 

Тому за бажанням працівника (за його письмовою заявою) у разі використання ним в робочому році, за який надається відпустка, 24 календарних днів щорічної відпустки за решту днів невикористаної відпустки за цей же робочий рік може бути виплачена грошова компенсація. 

Також грошова компенсація виплачується у разі звільнення працівника, якщо у нього залишилася невикористана відпустка.

Словосполучення «неофіційне працевлаштування» є оксюмороном. Такий працівник не має ніяких трудових прав і гарантій – на відпустку, час відпочинку, регламентований робочий графік, умови охорони праці, компенсації і пільги тощо.

Існують альтернативні трудовими договорами цивільно-правові угоди (ГПС) – наприклад, договір про надання послуг, який дозволяє виконувати для підприємства роботу і отримувати за це гроші. Якщо підписано ДПС – немає роботодавця і працівника, є, наприклад, замовник і виконавець. Такі відносини регулюються Цивільним кодексом України та рядом інших законів.

Відповідно до ст. 2 Закону «Про відпустки», право на щорічну відпустку мають всі працівники, які виконують свої обов’язки на умовах трудового договору. Дане право гарантовано незалежно від форми власності та виду діяльності юридичної особи. Однак на цивільно-правові угоди (наприклад, якщо людина співпрацює з компанією на підставі договору про надання послуг) інститут відпустки не поширюється. На період відпустки за працівником зберігається середня заробітна плата і місце роботи.

Відпустку за бажанням працівника можна ділити на частини. Але потрібно враховувати, що безперервна частина основної відпустки повинна бути не менше 14 днів. Частину, що залишилася потрібно використовувати не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.


дивіться також: Податок на пенсії скасують для 500 тисяч українців

Щорічна відпустка поділяється на основну і додаткову. Тривалість основної відпустки не може бути менше 24 днів. Для окремих категорій працівників і професій тривалість основної відпустки збільшується (наприклад, для суддів вона становить 30 днів, для журналістів – 36, для шахтарів – 56). Крім основного, деякі категорії працюючих мають право на додаткову відпустку. Він передбачається за роботу на шкідливих виробництвах, в важких умовах праці.

Загальна тривалість основної та додаткової відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, – 69 днів. Жінки, що мають двох або більше дітей віком до 15 років, одинокі матері або батьки, жінки, які виховують дитину-інваліда, опікуни та прийомні батьки, крім основної відпустки, мають право на щорічний соціальну відпустку тривалістю 10 днів. При наявності кількох підстав для отримання соціальної відпустки працівнику надається додаткова відпустка тривалістю не більше 17 днів.

Працівник в перший рік має право отримати основну й додаткову відпустку повної тривалості після закінчення шести місяців роботи на підприємстві. У разі необхідності відпустку може бути надано і раніше – її тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу.

При отриманні відпустки є пільги у матерів. Так, вагітні, жінки, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, має право отримати відпустку повної тривалості, не чекаючи 6-місячного терміну на новій роботі. Ці ж категорії жінок і плюс до них одинокі матері мають право брати свої щорічні відпустки у зручний для них час – і відмовити роботодавець не має права. Жінці, яка працює і має двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів. Грошову компенсацію за такий невикористану відпустку виплачують тільки в разі звільнення.

Як повідомлялося, міністерство закордонних справ України звернулося до українців із закликом в період відпусток не відвідувати дві популярні серед вітчизняних туристів країни. Найближчим часом українцям краще утриматися від поїздок до Єгипту і Індії в зв’язку зі складною ситуацією з безпекою в країнах.

 


                         



Коментарі