Технології
Подобається

Microsoft створює квантовий суперкомп’ютер

17/06/2017
Microsoft створює квантовий суперкомп’ютер

Компанія Microsoft активно працює над створенням квантового комп’ютера.

Подібні машини здатні перевернути всю індустрію, позаяк дозволять обробляти за секунди обсяги даних, на аналіз яких зараз пішли б роки.

Повноцінний універсальний квантовий комп’ютер є поки гіпотетичним пристроєм, сама можливість побудови якого пов’язана з серйозним розвитком квантової теорії в сфері багатьох частинок і складних експериментів; розробки в цій галузі пов’язані з новітніми відкриттями і досягненнями сучасної фізики. На даний момент були практично реалізовані лише поодинокі експериментальні системи, які виконують фіксований алгоритм невеликої складності.

Технологія, що використовується в них, заснована на кубітах (квантових бітах), які можуть одночасно перебувати в двох станах – 0 і 1, в той час як звичайні біти перебувають тільки в одному з них. Квантові комп’ютери дозволять швидко вирішувати деякі завдання, які взагалі недоступні класичному комп’ютеру. Те, на що класичному комп’ютеру знадобиться мільярди років, квантовий комп’ютер потужністю в 1 тис. кубіт зробить за хвилини.


дивіться також: Лайфхак для жителя багатоповерхівки: як урізати платежі на третину

 

Одне з можливих застосувань квантового комп’ютера – це пошук даних у великих базах. Зараз величезна кількість даних просто зберігаються без обробки, в надії, що коли-небудь з’являться великі обчислювальні потужності, які зможуть ці дані проаналізувати.

В майбутньому ця технологія вплине на такі сфери, як криптографія і надзахищений зв’язок, а також моделювання клімату та пошук темної матерії. Проект зі створення квантового комп’ютера Microsoft очолює Тодд Холмдал, який раніше входив до числа керівників команд розробників Kinect, HoloLens і Xbox. Зараз він говорить про квантові обчислення як про новий напрямок у бізнесі, а не теоретичні чи дослідницькі проекти.


                         



Коментарі