Економіка України
Подобається

Чому різко підскочили ціни у травні: пояснення НБУ

11/06/2017
Чому різко підскочили ціни у травні: пояснення НБУ

У травні інфляція прискорилася до 13.5% у річному вимірі, натомість у квітні цей показник становив 12.2%. Крім того, у місячному вимірі зростання індексу споживчих цін становило 1.3%.

Популярне: Українцям перерахують субсидії: нормативи зменшать, а мінімальний дохід збільшать

Про це йдеться на офіційному сайті НБУ з посиланням на Державну службу статистики.

"Фактична інфляція як у місячному вимірі, так і в річному виявилася вищою за прогноз Національного банку. Це пояснюється насамперед вищими темпами зростання цін на сирі продукти та посиленням впливу адміністративних факторів. Водночас тиск фундаментальних факторів був слабшим за очікуваний", – підкреслили представники держрегулятора.

Також зазначається, що базова інфляція у травні очікувано прискорилась і становила 6.5% р/р (у місячному вимірі становила 0.3%).

За словами представників НБУ, таке прискорення відбулося через дію вторинних ефектів від підвищення цін на сирі продукти та подальше відображення в цінах збільшення витрат, а це своєю чергою зумовило прискорення зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки та цін на послуги, що входять до показника базової інфляції.

"Зокрема, у травні прискорилося зростання вартості м’ясних виробів, сирів, послуг закладів відпочинку та культури, ресторанів та готелів тощо", – пояснюють банкіри.

Крім того, продовжило прискорюватись і зростання цін на сирі продовольчі товари до 13.8% р/р (за місяць ціни зросли на 4.7%), що було очікуваним, проте темпи зростання цін на них перевищили прогнози НБУ

Насамперед, тривало пришвидшення зростання цін на м’ясо та молоко в річному вимірі через вищі світові ціни та інтенсивний експорт. Також на динаміці цін на сирі продовольчі товари й надалі відображатися складні погодні умови. Через скорочення внутрішньої пропозиції (зокрема внаслідок заморозків у квітні-травні) та збільшення пропозиції дорожчої імпортної продукції відновилося зростання цін на овочі (9.8% р/р) та прискорилося зростання цін на фрукти (до 12.7% р/р). Водночас, у травні подешевшали яйця (на 10.4% р/р) внаслідок збереження часткових обмежень на експорт продукції птахівництва,
– підкреслили у НБУ.

Крім того, відповідно до даних, у травні прискорилося зростання цін та тарифів, що регулюються адміністративно (до 28.1% р/р та за місяць вони підвищилися на 11.4%) – це перш за все стосується тарифів на холодну воду та водовідведення.

У травні суттєво прискорилось і зростання цін на тютюнові вироби (до 40.8% р/р), щоправда це трапилося через проблеми з дистрибуцією.


                         



Коментарі