Економіка України
Подобається

Ціни на картоплю в Україні злетіли до п’ятирічного рекорду

21/04/2017
Ціни на картоплю в Україні злетіли до п’ятирічного рекорду

Ціни на овочі так званого "борщового набору" в Україні продовжують підвищуватися. Морква і картопля є лідерами за темпами подорожчання.

Популярне: За опалення доведеться платити навіть влітку: що таке абонплата на тепло і коли її введуть

Так, 21 квітня українські господарства пропонують моркву за ціною 6 – 8 грн/кг, а картоплю – за 5,5 – 6,6 грн/кг. Найдешевшу моркву пропонують на майданчику оптового ринку "Нежданний" за ціною 3 – 3,5 грн/кг. Найвищі ціни на моркву зафіксовані на ринку "Початок" – 5-15 грн. Там же можна знайти найдешевшу картоплю за ціною 4,5 – 6 грн/кг, а найдорожча пропонується за ціною 5,5 – 6,5 грн/кг на ринку "Шувар".

"Ціни на моркву тільки досягли рекордних показників минулого року, але у випадку з картоплею можна констатувати встановлення п'ятирічного цінового рекорду. Останній раз по 5 – 6 грн картоплю в квітні пропонували в 2010-2011 роках, коли був поганий урожай через літню посуху" , – пояснюють експерти.

Зараз ціни на моркву і картоплю, за словами аналітиків, ростуть під впливом сезонного скорочення пропозиції.

"Останнім часом ця тенденція посилилася через погіршення погодних умов. Через істотне похолодання і снігові замети на дорогах поставки товару на оптові ринки України відбуваються нерегулярно і в обмежених обсягах", – відзначають фахівці.


                         



Коментарі