Економіка України
Подобається

Коли і Чому сформують Службу фінансових розслідувань

22/03/2017
Коли і Чому сформують Службу фінансових розслідувань

У Кабміні поки не домовилися, яким саме міністерству буде підкорятися нова служба фінансових розслідування


Кабінет міністрів на своєму засіданні схвалив законопроект про нову Службі фінансових розслідувань (СФР), яка буде створена замість ліквідованої податкової міліції.

За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, зараз економічними злочинами займається близько 15 тисяч співробітників чотирьох органів – податкової міліції, Нацполіціі, Служби безпеки та прокуратури.

При цьому ефективність їх роботи, за словами міністрів, невисока. Так, податкова міліція в минулому році відкрила близько 9 тисяч впроваджень, чверть яких були згодом закриті через відсутність складу злочину. До суду ж потрапили тільки 9% цих справ.

А державі за допомогою податкової міліції вдалося відшкодувати  збитків на суму менше, ніж було витрачено на її утримання.

Мінфін пропонує створити нову аналітичну службу, яка буде складатися з центрального апарату і семи територіальних органів, що охоплять по 3-4 області.

"Це дозволить оптимізувати витрати, підвищити ефективність роботи і зробити неможливою кругову поруку на місцях", – підкреслив Данилюк.

Співробітники Служби в тому числі зможуть вести оперативно-розшукову діяльність.

Згідно поточної версії законопроекту СФР повинна бути створена як центральний орган виконавчої влади.

Служба буде спрямовуватися і координуватися Кабміном через міністра, якого визначить уряд.

Граничну чисельність співробітників також буде визначати Кабмін. Але в Мінфіні впевнені, що 3,5 тисячі співробітників цілком вистачить. Відбір співробітників буде конкурсним.

Найскладнішим питанням при доопрацюванні законопроекту міністр фінансів назвав підслідність.

"Ми прийшли до оптимального рішення, – сказав Данилюк. – Але підслідність повинна бути обмеженою, щоб Служба займалася тільки тими статтями, які призводять до 80% витрат держави. Ця служба буде зосереджено працювати там, де держава зазнає найбільше збитків".

 

гро

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гучна заява Коломойського, що вимагає мільярдер від держави?

До підслідності Служби, зокрема, пропонують віднести злочини, які стосуються порядку фінансування політичних партій, порядку фінансування та оподаткування господарської діяльності, порядку обігу підакцизних товарів, функціонування грошової і банківської системи, випуску і обігу цінних паперів, незаконного збору інформації, яка є комерційною або банківською таємницею.

Всього до підслідності пропонують віднести злочини, які передбачені 21 статтею Кримінального кодексу.

Мінфін також пропонує передбачити додаткову підслідність, яка охопить 11 статей. Так Служба отримає право розслідувати злочини, які не підпадають під основну підслідність, але виявляються під час розслідування основних злочинів і прямо пов'язані з ними. Це будуть деякі злочини в сфері господарської діяльності, злочини проти власності та деякі посадові злочини.

При цьому Данилюк зазначив, що Мінфін вже домовився про технічну допомогу від Держдепартаменту Сполучених Штатів на проведення тренінгів для фахівців Служби.

"Робота Служби буде спрямована проти злочинців, а не проти чесних бізнесменів. Це призведе до мінімізації недобросовісної конкуренції та поліпшення бізнес-клімату. Робота служби сприятиме поступовій детінізації і зростання національної економіки", – упевнений міністр.

Проте, після презентації кілька міністрів запропонували виключити із законопроекту норми про окремі умови оплати праці для працівників Служби і про окремі їх повноваження. Гройсман пообіцяв розглянути ці пропозиції.

"Ми доопрацюємо з вами і знайдемо правильне рішення. І взагалі, нам потрібно розібратися з умовами оплати праці. Я давав доручення міністру економіки, щоб МЕРТ розробив уніфікований підхід до визначення умов оплати праці в державному секторі", – сказав Гройсман.


                         



Коментарі