Економіка України
Подобається

Чому жінкам в Україні важко розпочати власний бізнес та чого вони бояться

22/03/2017
Чому жінкам в Україні важко розпочати власний бізнес та чого вони бояться

Головна складність, на думку опитаних, – це необхідність самостійно знаходити і залучати клієнтів

Українкам, як і іншим мешканкам Європи, не вистачає впевненості в своїх силах для створення власного бізнесу.

Тільки 34% жінок в Європі і 24% в Україні вважають себе готовими до ведення підприємницької діяльності, тоді як відповідний середньосвітовий показник серед жінок – 41%.

Такі показники отримані в результаті Глобального дослідження Amway про підприємництво.

Згідно з дослідженням, бажаючих займатися підприємництвом серед європейських жінок і українок також менше, ніж в середньому по світу (52%) – 43% і 32% відповідно.

При цьому жінки в Європі вважають, що через 5 років підприємництво з точки зору моделей трудової зайнятості гратиме зростаючу роль, а велика частина українок так і не змогли визначитися з тим, що чекає на підприємництво в майбутньому.

Індекс підприємницького настрою (Amway Entrepreneurial Spirit Index, AESI) – інтегрований показник, який був введений 2015 року і розраховується як сукупна оцінка за трьома параметрами, що впливають на намір людини почати свій бізнес, а саме: бажання вести свій бізнес, готовність займатися підприємництвом з точки зору потрібних знань і навичок і стійкість проти соціального тиску.

 

commercial-business-loans-for-women

Читайте також : Гучна заява Коломойського, що вимагає мільярдер від держави?

 

З'ясувалося, що серед респонденток з Європи значення індексу нижче (41 пункт), ніж серед жінок у всьому світі (47 пунктів). Українки показали і зовсім низький результат – всього 29 пунктів.

Три складові інтегрованого показника AESI дозволяють зрозуміти причини такої розбіжності. Для жінок в Європі, і в Україні зокрема, можливість відкрити свою справу є менш привабливою (43% і 32% відповідно хотіли б зайнятися підприємництвом), ніж для жінок у всьому світі (52%).

Крім того, тільки 34% і 24% європейських і українських респонденток відповідно вважають, що мають достатні знання і досвід, щоб відкрити свій бізнес, порівняно з 41% в середньому в глобальному масштабі.

Зокрема, головна складність, на думку опитаних, – це необхідність самостійно знаходити і залучати клієнтів: тільки 47% мешканок Європи і 31% українок почуваються при цьому комфортно.

Незважаючи на те, що бажання відкрити свою справу серед європейських жінок значно менше, ніж середньосвітове, респондентки з Європи і по всьому світу показали приблизно однаковий рівень стійкості до соціального тиску: 45% і 47% відповідно готові в питаннях відкриття бізнесу не піддаватися тиску і негативній думці з боку друзів або родичів.

При цьому Україна за цим ж показником значно відстає – тільки 31% жінок продовжать рухатися по шляху підприємництва, навіть в разі відсутності підтримки з боку близьких.

 

Бачення майбутнього підприємництва неоднозначне

В рамках дослідження питання про роль підприємництва і самозайнятості як трудової моделі майбутнього показало цікаві результати.

35% жінок в Європі вважають, що самозайнятість відіграватиме важливішу роль протягом наступних п'яти років, при цьому оптимізм українок поміркованіший: такої ж думки дотримуються лише 22% респонденток.

Ще 31% мешканок Європи і 28% українок впевнені, що роль підприємництва залишиться на поточному рівні, і тільки 23% і 13% респонденток з Європи і України відповідно думають, що вона знизиться.

При цьому варто звернути увагу, що значна частина опитаних українок взагалі не змогли визначитися з відповіддю – їх аж 37%, на відміну від жінок в Європі, де серед тих, хто не визначився, всього 11%.

"AGER наочно демонструє серйозне протиріччя в суспільстві: з одного боку, це оптимістичне бачення майбутнього підприємництва, а з іншого – недолік амбіцій і навичок, необхідних для досягнення успіху в бізнесі", – коментує Майкл Майснер, директор з корпоративних зв'язків Amway Europe.

За його словами, кожна європейська країна, міжнародні та локальні бізнес-організації та НДО мають забезпечити всім, незалежно від статі, віку і будь-яких інших соціально-демографічних характеристик, можливість працювати в тих умовах, які будуть для них комфортні.

"Для підприємництва це означає прищепити необхідні бізнес-навички, створити середовище, в якому підприємці зможуть розвиватися, робити помилки, вчитися і покращувати свій бізнес. Результати нашого дослідження показують, що наявних зусиль недостатньо", – підсумував Майкл Майснер.


                         



Коментарі