Махінації
Подобається

Сім разів перевір, один раз купи: як не стати власником «квартири-примари»?

27/02/2017
Сім разів перевір, один раз купи: як не стати власником «квартири-примари»?

Кількість незаконних забудов в Україні з року в рік тільки зростає. За даними містобудівного кадастру, зараз в Києві будується 62 житлових комплекси з порушеннями необхідних норм. А це майже третина від загальної кількості. В інших містах ситуація не краща, запевняють фахівці. Тому вкотре радять: перед укладанням угоди ретельно перевіряти всю інформацію про обраний об'єкт і забудовника.

В першу чергу слід переконатися в наявності документів про виділення земельної ділянки під будівництво житлового комплексу. Він повинен бути у власності забудовника або оформлений у довгострокову оренду. Зверніть увагу і на цільове призначення землі. Якщо ділянка виділена не під громадську чи житлову забудову, то сміливо прощайтеся з даним об'єктом – його будівництво в будь-який момент може бути заморожено.

Необхідно звернути увагу і на дозвіл або декларацію про проведення будівельних робіт (перший документ видається на IV-V категорії складності, другий – на III). За словами президента будівельної корпорації «РІЕЛ» Ростислава Мельника, саме цим моментом забудовники зловживають найчастіше. Оскільки декларацію отримати простіше, вони заявляють об'єкт як третьої категорії складності, а в результаті будують будинки IV-V категорії. При першій же перевірці такий об'єкт можуть заморозити або навіть знести вже після завершення будівництва.

Також необхідно звернути увагу на наявність:

– містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки;

– технічних умов;

– проектної документації.

Махінації з останнім пунктом також зараз «в тренді» серед забудовників, запевняє Ярослава Чапко, директор компанії City Development Solutions. «Зайві» поверхи новобудов – предмет скандалів у столиці вже не перший рік. Тобто, наприклад, офіційно об'єкт задекларований як 8-ми поверховий, а будують 14-15. Як результат квартири на «зайвих» поверхах – «привиди», на які отримати документи – неможливо.

Популярне: З 1 березня піднімуть тарифи на електрику! Скільки тепер платитимуть українці?​

Не менш важливим кроком є перевірка інвестиційного договору об'єкта будівництва. За оцінками фахівців, є три законні схеми: фонд фінансування будівництва, цільові облігації, пайові інвестиційні фонди. Якщо в договорі прописані інші варіанти (наприклад, ЖБК) – є ризик залишитися без даху над головою.

Перевірити документи щодо будь-якого об'єкта можна на профільних сайтах – вся інформація у відкритому доступі. Якщо ж немає часу на пошуки, пам'ятайте – всі ці папери повинен надати вам забудовник. У разі відсутності хоча б однієї з них ввести в експлуатацію об'єкт буде неможливо, отже, є ризик залишитися не тільки без інженерних комунікацій та поштової адреси, але і без права власності на житло.
 


                         



Коментарі