Економіка України
Подобається

Думай про пенсію ще з молодості: які зміни очікують на українців

19/02/2017
Думай про пенсію ще з молодості: які зміни очікують на українців

Український уряд запропонував МВФ свій варіант пенсійної реформи, впровадження якої, в тому числі, залежить і виділення Фондом наступного траншу Києву. 

Урядовий проект пенсійної реформи передбачає економію витрат — не менше 3% ВВП у довгостроковій перспективі, зокрема за рахунок збільшення ефективного трудового стажу для виходу на пенсію. Розмір пенсії буде залежати івід кількості сплачених внесків. 

В той же час замість зменшення кількості пенсіонерів, за підвищення пенсійного віку Київ пропонує збільшення кількості платників соціальних внесків. 

Пропозиції Кабміну щодо пенсійної реформи в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментував координатор громадянської платформи «Нова країна» Тарас Козак. 

«Позиція України на перемовинах із МВФ виробляється десь в кулуарах, без залучення фахівців, без залучення громадськості, без залучення різних сторін. Що стосується позиції МВФ, витоки інформації про меморандум, в якому були написані такі речі, які є неприйнятними для представників нашого уряду, а саме про підвищення пенсійного віку до 63 років як для чоловіків, так і для жінок, і в першу чергу саме це не дозволяє представникам нашого уряду погодити цю пенсійну реформу. Наш уряд готовий робити будь-які кроки, лише б не переступити цю червону лінію, не підвищувати пенсійний вік», – повідомив експерт.

За його словами, на сьогодні вік отримання права виходу на пенсію у чоловіків — 60 років, у жінок — 58 років, але у жінок він зростає на кожен рік на півроку, тобто після 2020 року жінки теж будуть виходити на пенсію в 60. 

Популярне: Ви упадете зі стільця! Стало відомо, якою буде нова ціна газу​

«Таким чином, основна розбіжність — вік виходу на пенсію. Причина, чому потрібно підвищувати, чи можна не підвищувати, полягає в тому, що справді Україна витрачає дуже велику частину свого ВВП для виплати пенсій пенсіонерам, у свій час цей показник досягав 17% ВВП, тобто це та частина ВВП, яка перерозподілялася через ПФУ, тобто через державу, для виплат солідарного рівня українським пенсіонерам», – пояснив Козак.

Він також наголосив, що на сьогодні цей показник значно менший, він трішки вищий, ніж 11%, але, звісно, він ще досить високий. 

«Український уряд пропонує, не підвищуючи вік виходу на пенсію, пропонує низку інших заходів, які дозволять збалансувати пенсійний фонд і виплачувати досить гідні пенсії. У першу чергу, це підвищення обов'язкового мінімального стажу. Тобто якщо людина не пропрацювала 25 років, вона не матиме права на отримання пенсії. Також будуть скасовані різні пільги щодо дострокового виходу на пенсію. Наприклад, шахтарі, металурги, балерини, судді мають спеціальні пільги і можуть виходити на пенсію значно раніше, ніж загальна кількість українців. Також низка інших, вже не таких важливих речей, які дозволять збалансувати бюджет ПФУ. Щоб бюджет Пенсійного фонду був збалансований, треба, щоб тих коштів, які в нього сплачуються, вистачало для поточних виплат пенсіонерам», – додав Козак.


                         



Коментарі