Економіка України
Подобається

Тарифи на опалення перерахують за новою формулою

11/01/2017
Тарифи на опалення перерахують за новою формулою

Користувачам, в будинках яких не встановлені загальні лічильники тепла, перерахують тарифи за опалення за новою формулою.

Про це повідомляє Корупція.Маркет

У Києві суми в платіжках після перерахунку вже зменшилися майже на третину.

Тариф на опалення в країні розраховують двома способами. У столичних будинках без лічильників він становить 32,97 гривні за квадратний метр. У будівлях з приладами обліку користувачі платять за кількість отриманої теплової енергії – 1416 гривень за гігакалорію. У платіжках останніх і були нараховані найменші суми. Після перерахунку цифра зменшилася на 30%.

У "Київенерго" за жовтень вийшла різниця в нарахуваннях на 47 мільйонів гривень. У листопаді після перерахунку суму в платіжках зменшили на 70 мільйонів. Але пояснити різницю в обох методиках розрахунку так і не змогли.

У Національній комісії з енергетики, яка і затверджує тарифи, відмовилися розкривати "секретну складову" в нарахуваннях.

Експерти пояснили, що на норми споживання тепла впливають кілька факторів. Серед них, середня температура повітря за місяць. Коли вона знижується, то тариф збільшують і аргументують це збільшенням витрат палива.

Також впливає і кількість опалювальних днів. Особливо це відчутно в жовтні і квітні. У ці місяці батареї ще по факту не гріють, але за документами опалювальний сезон вже стартував.


                         



Коментарі