Економіка світу
Подобається

КабМін підтримав законопроект про демонополізацію спиртової галузі

04/01/2017
КабМін підтримав законопроект про демонополізацію спиртової галузі

У 2016 році Кабінет Міністрів України підтримав проект Закону «Про демонополізацію та впровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі», розроблений Мінагрополітики у тісній співпраці із ФДМ та Мінекономрозвитку.

Законопроектом ми пропонуємо варіант процедури роздержавлення держпідприємств спиртової галузі та запровадження поетапної лібералізації ринку спирту в Україні», – зазначає Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

Так у запропонованому проекті закону закладені норми, що запроваджують прозорий, ринковий механізм демонополізації галузі та мінімізують корупційні ризики. Також є норми, що забезпечать функціонування підприємств галузі для захисту трудових колективів.

Для зміни форми власності, підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості будуть поділені на дві групи. До першої увійдуть ті, за які покупці запропонують найвищу ціну. Нові власники цих підприємство отримають право протягом семи років виробляти харчовий спирт в межах потужності даних об’єктів.

У другу групу ввійдуть підприємства, нові власники яких матимуть право виробляти лише технічний спирт. Очікується, що більшість об’єктів другої групи після приватизації будуть перепрофільовані на виробництво біоетанолу.

Також варто зазначити, що законопроектом передбачається повна лібералізація експорту спирту з України. Але разом із тим, аби захистити вітчизняного товаровиробника встановлюється семирічний перехідний період протягом якого імпорт спирту зможуть здійснювати лише державні підприємства.


                         



Коментарі