Економіка України
Подобається

Нацбанк заборонив розрахунки готівкою понад 50 тисяч гривень

03/01/2017
Нацбанк заборонив розрахунки готівкою понад 50 тисяч гривень

З 4 січня Національний банк України знижує максимальну суму розрахунку готівкою для фізичних осіб до 150 тисяч гривень до 50 тисяч. Про це повідомляє прес-служба НБУ, передає Корупція Маркет

Згідно з постановою гранична сума розрахунків готівкою між фізичною особою і підприємством (підприємцем) протягом одного дня скорочується до 50 тис. грн. Граничні суми розрахунків готівкою становлять 10 тис. грн для підприємств і підприємців, 150 тис. грн – для фізосіб з підприємствами і підприємцями, а також між собою. 

Безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень.

"Встановлення граничної суми розрахунків готівкою з участю фізичних осіб на рівні 50 тис. грн сприятиме забезпеченню стабільних надходжень готівки в банківській системі і прискорення її обігу; звуження сфери використання готівки та прискорення розвитку безготівкового сегмента", – пояснили своє рішення в НБУ.
Нагадаємо, серед політиків та експертної громадськості не припиняють мусуватися чутки про необхідність відставки голови НБУ Валерії Гонтарєвої через катастрофічну ситуацію в банківському секторі і деструктивної ролі Національного банку для підтримки стабільності національної валюти. Так наприклад, партії «Батьківщина» і «За життя» вимагають негайної відставки голови Нацбанку, тим самим провокуючи затяжний конфлікт між Радою і центральним банком.
«Популістськими закликами ситуацію виправити неможливо. Потрібна системна законопроектна робота. Відрадно, що подібне розуміння запанувало в парламентському комітеті з питань фінансової політики та банківської діяльності, в середовищі якого під керівництвом представника Радикальної партії Сергія Рибалки був підготовлений законопроект про забезпечення прозорості діяльності Нацбанку. Законопроект виключає можливість дублювання функцій Правління і Ради НБУ, розширює повноваження останнього в питанні призначення на посади заступників керівника та найголовніше – вводить відповідальність голови НБУ та його заступників за результати персональної діяльності», – розповів політичний аналітик Олег Постернак. 

Аналітик підкреслив, що відкритість і прозорість роботи Національного банку стане запорукою відсутності зловживань з боку Правління НБУ, а публікація рішень керівного органу НБУ дозволить громадськості та експертного співтовариства системно і уважно вивчити професіоналізм, конструктивність і оперативність дій НБУ.

Це і є показник відповідальної та творчої поточної парламентської роботи, спрямованої на позитивні зміни у сфері державного управління.
 


                         



Коментарі