Економіка України
Подобається

Україна небагата країна, але в ній дуже багато грошей

22/12/2016
Україна небагата країна, але в ній дуже багато грошей

Якщо ми живемо так, як живемо, значить, ми ще недостатньо хочемо мати ВВП на душу населення в $12 тис, передає Корупція Маркет

Таку думку висловив економіст, екс-міністр економрозвитку Павло Шеремета.

«Україна небагата країна, але в ній дуже багато грошей. Не тільки тих, що заявлені в деклараціях політиків. Є купа міжнародної допомоги, яка використовується приблизно на одну чверть, на одну п'яту», — говорить Павло Шеремета.

Причина, на його погляд, у недостатньому бажанні.

«Щоб їх використовувати (гроші. — Прим. ред.), потрібно підготувати серйозний проект, подати його, захистити, впровадити, відзвітувати за результати. А за це мало хто хоче братися. Тому що так, як державні гроші, міжнародні не використовуєш. Одним словом, гроші є — не вистачає бажання», — вважає він.

Разом з тим, Україні стати багатшими допоможе конкуренція — вона є скрізь. «Коли ти бачиш, що твої конкуренти більш успішні, особливо ті, які прийшли ззовні, то просто не можеш байдикувати і зволікати. Я думаю, це кращі економічні ліки», — пояснює екс-міністр.

Також країні потрібно більше малих підприємств. 

«У центрі міста має бути з десяток кафе… Повинно бути кілька хімчисток, продуктових магазинчиків. Частка малого бізнесу у ВВП України — 10-15%. Це ще за найоптимістичнішим сценарієм. А в Малайзії, де я жив, цей показник в районі 40%. В Європі — 45-50%», — розповідає Павло Шеремета.

І друге питання, звичайно, після корупції, — це суди. Саме із-за незахищеності приватної власності на наступний рік очікується зниження прямих інвестицій в Україну, каже економіст. Нові інвестори не хочуть заходити до нас із-за корупції — раз, через нечесних судів — два, і тільки в третю чергу — з-за війни.


                         



Коментарі