Економіка України
Подобається

В Україну хлинули російські гроші

05/12/2016
В Україну хлинули російські гроші

Потік іноземних інвестицій в нашу країну за рік виріс наполовину, при цьому нарощує свою присутність, переважно, російський бізнес, передає Корупція Маркет

Закордонний бізнес все активніше цікавиться Україною. За підсумками дев'яти місяців 2016 р. акціонерний капітал нерезидентів збільшився майже на 50%, до $3,8 млрд., порівняно з аналогічним періодом минулого року, відзначають в агентстві "Євро – Рейтинг". 

Відтоку капіталу, навпаки, знижується: у січні – вересні цей показник склав $0,46 млрд. проти $0,53 млрд. у минулому році. Але є і ложка дьогтю: темпи зростання іноземного капіталу демонструють чітку тенденцію до уповільнення, констатують експерти.

"Зростання капіталів нерезидентів у чому був обумовлений вимогою регулятора про докапіталізацію банків. Оскільки в третьому кварталі цю вимогу було виконано усіма великими банками-нерезидентами, приплив капіталу з цієї статті практично припинився", — стверджують в агентстві.

Наслідком значних вливань у фінансовий сектор став зростання його питомої ваги в структурі іноземних інвестицій по галузях економіки — до 29,7% (для порівняння: в промисловість пішло 29,4%, у торгівлю — 12,6% всіх грошей). Тобто, чи не вперше іноземні інвестиції у фінансову сферу (переважно — в банківський сектор) перевищили обсяги акціонерного капіталу нерезидентів в промисловості. 

"Втім, очікувати, що Україна після цього почне перетворюватися в Швейцарію, передчасно. Подібний розподіл капіталу за галузями виглядає ситуативним і буде поступово змінюватися на користь реального сектору економіки", — вважають аналітики.

І додають: з іноземними інвестиціями в Україні склалася дивна ситуація: незважаючи на військово-політичний конфлікт з Росією, саме північний сусід залишається нашим основним іноземним інвестором. З початку 2015 р. РФ активно нарощувала свій акціонерний капітал, на відміну від більшості інвесторів з Європи та Америки.

За неповні два роки питома вага Російської Федерації в загальному обсязі іноземних інвестицій зріс майже в два рази — з 5,9% на початок 2015 р. до 10,2% станом на жовтень 2016 р. 

"Залишається задатися питанням: в яких ще секторах вітчизняної економіки є сенс вимагати докапіталізацію, враховуючи високу платіжну дисципліну російських інвесторів", — іронізують дослідники.

Змінилося і розподіл грошей по регіонах. За підсумками першого півріччя відзначалася значна концентрація вкладень в Києві. Причина та ж — докапіталізація банків: реєстрація інвестицій відбувається за місцем розташування головного офісу, а практично всі фінансові установи мають прописку в столиці.

Тепер же, вперше за останні півтора року концентрація іноземних інвестицій в Києві почала знижуватися. Гроші перетікають в регіони. Найбільше іноземні інвестори полюбили Харківську, Київську, Львівську, Одеську, Миколаївську області.

"Найкращі показники спостерігаються по Харківській області за дев'ять місяців приріст іноземних інвестицій склав $116,2 млн. Показники решти чотирьох областей коливаються в межах $22-35 млн.

Варто зауважити, що ситуація з Харківською областю дещо випадає із загального контексту, так як склалася під впливом того ж фактора докапіталізації великих фінансових установ. Нагадаємо, один з банків, що входять у групу великих, зареєстрований у Харкові, що й забезпечило значний приріст", — пояснили в "Євро-Рейтингу".
 


                         



Коментарі