Економіка України
Подобається

Кому заважає Приватбанк?

01/12/2016
Кому заважає Приватбанк?

На тлі держбанків він виглядає дуже привабливим активом, каже Корупція Маркет

В Україні є стовідсотковий лідер банківської системи — це Приватбанк. На його частку припадає 36% всіх розміщених в Україні депозитів фізосіб. Частка державного Ощадбанку становить лише 15% від усієї кількості депозитів в Україні. Інші банки, в тому числі і банки з власниками з Євросоюзу безнадійно відстали від Привату, хоча були розмови, що зарубіжні інвестори принесуть в Україну свої нові банківські технології і зроблять диво. 

Що стосується ринку кредитування України, то на частку Приватбанку припадає 26% всіх виданих кредитів у країні, частка державних Ощадбанку і Укрексімбанку — всього 10% і 6% відповідно. При цьому, за даними на 1 липня 2016 року, частка кредитів у портфелі Ощадбанку за класифікацією категорії 4 (безнадійні кредити) становить 57% від загальної кількості виданих кредитів, в Укрексімбанку цей показник сягає близько 72%, а в Приватбанку — всього 13%. 

Виходить, що державні фінустанови знаходяться в критичному стані. Їх кредитні портфелі фактично банкрути. І тому уряду України доводиться постійно збільшувати капітали цих структур, щоб перекривати збитки за рахунок грошей держбюджету. 

Приватбанк на їх фоні виглядає дуже привабливим активом, який завжди є бажання отримати і мати доступ до прибуткового великого бізнесу.

На ринку платіжних карти України Приват теж лідер. Близько 56% всіх платіжних картці в Україні випустив саме він. Частка Ощадбанку — лише 15%. Близько 61% всіх банкоматів і 59% всіх платіжних терміналів також належить Привату. На Ощадбанк припадає лише 7% банкоматів і 14% платіжних терміналів. 

Така ситуація явно дратує окремих осіб, яким прикро, що є банк, розвивається навіть в умовах кризи. В питаннях нових банківських технологій Приватбанку немає рівних не тільки в Україні, але на світовому ринку. Лише кілька великих світових банків можуть похвалитися такою ж інтернет-платформою для здійснення онлайн-платежів, як Приватбанк. Інші українські банки безнадійно відстали і не можуть скласти серйозну конкуренцію йому.

У цій ситуації розмови про те, що треба націоналізувати Приватбанк можуть викликати тільки здивування. Результати роботи держбанків Ощадбанку і Укрексімбанку показують, що держава, як керівник банку, — неефективний власник. 

Будь-який керівник держбанку є фактично госчиновинком, якого не цікавлять клієнти банку, а тим більше його прибутковість. Для нього головне вчасно відзвітувати і виконати будь-які вказівки НБУ або Мінфіну, навіть якщо ці вказівки ведуть до зростання збитків і проблемних кредитів. Але бажання отримати Приватбанк явно існує серед вищого керівництва країни. 

Тому час від часу, не без подачі окремих експертів і представників НБУ, можна почути розмови, що Приватбанк потрібно націоналізувати, так як це буде вигідно для України. Скоріше, це буде вигідно для окремої групи осіб, що перебувають при владі і хоче просто за рахунок розорення Привату нажитися на цьому.

Незрозуміла позиція глави Нацбанку Валерії Гонтарєвої в цьому питанні. З одного боку, час від часу вона заявляє, що у НБУ немає претензій до Приватбанку і, в той же момент, висловлює думки про те, що дніпровський банк може бути націоналізований. Треба думати, що є просто бажання вищого керівництва НБУ, а може і інших осіб, близьких до влади, захопити Приват, і зробити для себе вигідне придбання. 

Хоча формально державні банки підпорядковуються Мінфіну, але фактично вони перебувають з ручному управління керівника НБУ. Тому для будь-якого керівника центробанку наявність у підпорядкуванні великих державних банків — це для бурхливої діяльності. Не виключено, що особисто Гонтарєва хоче покерувати націоналізованим Приватом, який дійсно займає лідируючі позиції у банківському секторі України. 

Після того, як вона закрила величезна кількість банків в Україні і тим самим спровокувала кризу в банківській системі, вона хоче створити для себе вдалий бізнес на базі Приватбанку, який ще має реальні активи і може генерувати прибуток, на відміну від інших держбанків, який фіксують лише збитки.

У нас все більш популярні рейдерські захвати. Бажання забрати і переділити таку велику структуру настільки велике, що верхівка не віддає собі звіт, чим це все може закінчитися для економіки України. Забрати і розорити не складно, куди важче створити і зробити банківський бізнес успішним і потрібним для економіки країни.
 


                         



Коментарі