Економіка України
Подобається

ВАЖЛИВО! В Україні продають два державних банка!

04/10/2016
ВАЖЛИВО! В Україні продають два державних банка!

"Ми не мали права здійснювати експеременти з вільним курсоутворенням та відпускати курс. В нас має бути регульований курс. Нацбанк поставив за мету боротися лише за цінову стабільність. А він мав би спонукати банківську систему не приносити в Нацбанк кошти, а брати звідти кошти. Монетарна політика має бути спрямована не на звуження грошей, а на збільшення грошової маси. Щоб всі українці знали, що є дешеві гроші, треба лише продемонструвати, що вони мають гарний проект, який дозволить повернути вкладення."

Нацбанк заговорив про продаж 2 державних банків — Ощадбанку та Укрексімбанку. Це єдині банки, які досі мають український капітал. Продаж цих структур розцінюватиметься як економічна диверсія. Про це заявив голова асоціації банкірів України Станіслав Аржевітін, передає Корупція.Маркет.

"Ми втратимо 2 сегменти, які могли стати ключовими в українській економіці. Ощадбанк міг би мобілізувати значну частину ресурсів для того, щоб держава використовувала ці кошти з метою економічних реформ. На його підтримку держава потратила не менше 10 мільярдів доларів. Банки з іноземним капіталом не зацікавлені в розвитку української економіки. Їм навпаки потрібно, щоб український ринок лишався сировинним", – каже Аржевітін.

Щоб запустити виробництво потрібен довгостроковий ресурс. Іноземці, якщо вони будуть кредитувати, вони будуть кредитувати виключно своїх.

"Колись я був акціонером банку Ажіо, який акціонери вирішили продати шведській компанії СЕБ. Коли вони заходили на ринок то так красиво розповідали:"Ми будемо кредитувати, з Європи завеземо дешевий ресурс, будемо мати до 5% ринку" Що ми сьогодні маємо? Сьогодні вони обслуговують невеличку групу своїх клієнтів, які прийшли на український ринок і їх тут кредитують, і то не в Україні а в Швеції своїми дешевими ресурсами", – додає експерт.

Іноземні банки зацікавлені в роздрібному кредитуванні. Економіст переконаний, що монетарна політика Нацбанку неправильна.

 


                         



Коментарі